10 čudnih zakona o životinjama u Americi

Širom sveta postoje različiti zakoni koji za cilj imaju da zaštite životinje. Većina je zaista primenljiva u praksi, ali postoje i oni koji su apsurdni ili u najmanju ruku čudni.

Portal Njuska.com napravio je izbor 10 najčudnijih zakona o životinjama koji su na snazi u Sjedinjenim Američkim Državama. Koje od ovih stavki biste vi usvojili u našoj zemlji?

1. Životinjama u Kaliforniji nije dozvoljeno da se pare u krugu od 450 metara od škole ili crkve.
Ovaj zakon je trebalo da spreči decu i vernike da vide seksualni čin.

2. U Konektikatu, psi sa tetovažama moraju biti prijavljeni vlastima.

U pitanju su uobičajene tetovaže za identifikaciju pasa, pa je prijava vlastima dobar način da se pas osigura u slučaju nestanka.

3. U mestu Sterling, američkoj državi Kolorado, mačke ne smeju slobodno da šetaju gradom, ukoliko nemaju svetlo za signalizaciju zakačeno za rep.

Svetlo za signalizaciju bi definitivno pomoglo vozačima da uoče mace na putu, ali ne biste želeli da vi budete ti koji će kačiti svetlo za macin rep.

4. U jednom gradu u Oklahomi psi ne smeju da budu u grupama od tri ili više jedinki na privatnom posedu, osim ako vlasnik nema dozvolu od gradonačelnika.

5. Druga uredba u Oklahomi zabranjuje pravljenje grimasa prema psima.

Ovaj zakon ima za cilj da zaštiti ljude od pasa. Naime, pravljenje grimase smatra se maltretiranjem životinje i može podstaći neke pse da postanu agresivni.

6. U jednom gradiću u Minesoti, na samoj granici sa Kanadom, mačkama je zabranjeno da jure pse uz telefonske stubove.

7. U Berberinu, u Severnoj Karolini, frazu “Biju se kao pas i mačka” shvataju ozbiljno, pa je svaka borba ove vrste zabranjena.

Ako uzmemo u obzir toda je ovaj zakon nastao u vreme kada su u Severnoj Karolini bile legalne borbe petlova, kao i pasa, ovaj zakon i nije tako loš.

8. Ukoliko se kojim slučajem nađete u Ilinoisu i poželite da odete u operu sa svojom francuskom pudlom, zaboravite. Zabranjeno je.

9. Država Ilinois ima još čudnih zakona u svom arsenalu. Nezakonito je psu davati viski ili zapaljenu cigaretu. Zabranjeno je držati psa koji smrdi.

Pored ovih nesvakidašnjih zakona Ilinois prednjači u zakonima o zaštiti životinja, pa se već šest godina sa pravom nalazi na listi “top-pet mesta koja najbolje vode brigu prema životinjama”.

10. Magarci u Arizoni ne smeju da spavaju u kadi.

Za neke od ovih zakona ne znamo tačno da li zaista postoje ili su izvučeni iz konteksta. Koliko god se trudili, nismo bili u mogućnosti da pronađemo aktuelne zakone navedene ovde. Popularni advokat za životinje iz Čikaga Stiv Dejl negira da postoje zakoni koji zabranjuju smrdljive pse ili izvođenje francuske pudle u operu, ali iskreno, kada je neko poslednji put izveo pudlu na “Karmen“?

Preuzeto: b92.net