fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

140 godina somborskog Narodnog pozorišta

Narodno pozorište Sombor

Narodno pozorište Sombor jedno je od najkvalitetnijih pozorišta na teritoriji čitave Vojvodine, Srbije, pa i regiona. Početak njegovog rada datira iz 1882. godine, kada je održana prva predstava u velelepnom zdanju somborskog Narodnog pozorišta. Od tada, do danas, pozorište kontinuirano radi. Profesionalizovano je 1946. godine, dok je 1952. preraslo u Narodno pozorište. Od nastanka do danas, u ovoj izuzetnoj somborskoj kulturnoj ustanovi režirali su najistaknutiji reditelji, izvođeni su svi najznačajniji domaći i svetski pozorišni komadi, a na sceni ovog pozorišta igrali su svi značajni glumci iz zemlje i regiona. Somborska publika odličan je poznavalac pozorišta i verni ljubitelj ove umetnosti. Samo u poslednjih nekoliko decenija, Narodno pozorište je dobilo epitet jednog od najmobilnijih, budući da se predstave ove značajne kulturne institucije igraju svuda po Evropi. Značaj ovog pozorišta, nemerljiv je za kulturnu istoriju Grada. U to ime, ove godine, Narodno pozorište obeležilo je važan jubilej – stotinu četrdesetu godišnjicu od osnivanja. Jubilej je obeležen premijernim izvođenjem Čehovljevog „Galeba“, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića. U predstavi igraju Ivana V. Jovanović, Nikola Knežević, Srđan Aleksić, Ana Rudakijević, Pero Stojančević, Julija Petković, Saša Torlaković, Ninoslav Đorđević i Stefan Beronja, a scenograf predstave je Marija Kalabić, kostimograf Biljana Grgur, kompozitor Duda Buržujka, za scenski pokret zadužena je Andreja Kulešević, a za scenski govor Saša Latinović.

U sklopu obeležavanja ovog velikog jubileja, u Foajeu Narodnog pozorišta Sombor otvorena je i izložba „Pozorište u izgradnji“ autorke Milke Ljuboje, istoričarke Gradskog muzeja Sombor, na kojoj su predstavljeni originalni arhitektonski projekti Adolfa Vojte za izgradnju zgrade Narodnog pozorišta iz 1881. i 1882. godine.

Premijeru predstave povodom 140 godina od osnivanja Narodnog pozorišta Sombor ispratili su i zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica, član Gradskog veća Srđan Savić i pomoćnica gradonačelnika Jovana Miljević i tom prilikom naglasili da je Narodno pozorište jedna od najznačajnijih kulturnih institucija ovog kraja, te da će mu se, kao i do sada, poklanjati posebna pažnja, kako bi se obezbedio kontinuitet u radu i kako bi se podizao kvalitet rada kulturnih pregaoca koji ovde dejstvuju.

Ne treba izostaviti da ova ustanova već gotovo tri decenije organizuje posebnu poslasticu za ljubitelje scenske umetnosti, Pozorišni maraton. Ova autentična manifestacija traje tri noći i tri dana, a smenjuju se predstave raznih gostujućih pozorišta i trupa, dok je tradicionalni običaj da maraton zatvori domaćin – predstava Narodnog pozorišta Sombor, koja je imala svoju premijeru u prethodnoj pozorišnoj sezoni.

*OVAJ PROJEKAT JE SUFINANSIRAN IZ BUDŽETA GRADA SOMBORA.

Tagovi:
Pročitajte još: