fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

17. “Likovno saborovanje” u organizaciji Udruženja obolelih od multiple skleroze

Likovno saborovanje - Sombor

Povodom Svetskog dana posvećenog obolelima od multiple skleroze, koji se obeležava 30. maja, danas je u organizaciji Udruženja obolelih od multiple skleroze „Zapadna Bačka“, održano tradicionalno XVII „Likovno saborovanje“. U okviru manifestacije likovni stvaraoci sačinili su dela koja će se kasnije uvrstiti u prodajnu izložbu za podršku rada Udruženja, organizovano je i sportsko nadmetanje na kojem su u disciplinama pikado, boćanje i pločice učestvovali predstavnici Udruženja obolelih od multiple skleroze, a manifestaciju su podržali i članovi Gradskog veća Darko Smiljanić i Srđan Savić, kao i predstavnica Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dušanka Golubović.

Predsednik Udruženja obolelih od multiple skleroze „Zapadna Bačka“, Radmilo Živko, rekao je da je na ovogodišnjem okupljanju uzelo učešće preko 70 umetnika i članova udruženja iz Inđije, Bačke Topole, Кule, i Novog Sada. „Mogu da pohvalim umetnike da su bili vredni, a i vreme nas je poslužilo, radili su napolju u ovom lepom ambijentu, lepoj prirodi. Oni su zadovoljni, ja kao predsednik sam zadovoljan, ali ovo sve ne bi moglo da se desi da nije bilo Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Grada Sombora“, rekao je Živko.

Član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite Darko Smiljanić istakao je važnost podrške udruženjima i aktivnog učešća osoba sa invaliditetom u svim sferama društva.

„Naš zadatak jeste da afirmišemo razvoj socijalne zaštite, imajući u vidu sve osobe sa opštim i posebnim potrebama. Želim da naglasim da će lokalna samouprava uvek podržati rad ovakvih udruženja putem godišnjeg konkursa“, rekao je Smiljanić.

Ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, državna sekretarka Dušanka Golubović rekla je da je veliko zadovoljstvo što postoje udruženja kao što je Udruženje obolelih od multiple skleroze „Zapadna Bačka“, koje već dugi niz godina realizuje jednu ovakvu ideju.

„Za nas je posebno važno, uoči datuma kada obeležavamo borbu protiv multiple skleroze, kao značajan datum, da organizujemo ovakav događaj i skrećemo pažnju na to da ta bolest zapravo jeste prisutna u našem društvu, da ona kao takva, pored zdravstvenog ima i svoj socijalni aspekt, da utiče ne samo na obolelog, nego i na porodicu i da sistemski, kako Ministarstvo, tako i lokalna samouprava, treba da daju podršku u svakoj zajednici, kako bi život tih ljudi i tih porodica bio što kvalitetniji“, rekla je Golubović.

Predsednica Društva multiple skleroze Vojvodine, Jasna Brančić, istakla je da je čast, zadovoljstvo i privilegija prisustvovati događaju koji se 17 godina u kontinuitetu dešava u okviru društva koje posluje već 22 godine.

„Somborsko udruženje obolelih od multiple skleroze članica je Društva multiple skleroze Vojvodine, zajedno sa ostalih 13 članica. Ukupno imamo oko 1000 članova, međutim, broj obolelih je višestruko veći na teritoriji Vojvodine. Naš moto je udruženje – mesto druženja. Želeli bismo da osnažimo mlade ljude, pogotovo pošto se bolest primiče mlađoj populaciji, da se pridruže našim udruženjima, gde će uvek naći toplu reč, savet, neće morati da objašnjavaju sa čime žive oni, sa čime žive članovi njihovih porodica, jer multipla je nedovoljno poznata, nepredvidiva i ona može već danas da postane deo svačijeg života, tako da je Udruženje prava adresa, lokalno i na nivou Pokrajine i nivou Republike“, poručila je Brančić.

Tagovi:
Pročitajte još: