17. novembar Svetski dan preveremeno rođene dece u znaku ljubičaste boje

Grad Sombor se i ove godine pridružio obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece, 17. novembra.

Zvanična boja kampanje je ljubičasta i u skladu sa njom u  Somboru je osvetljena zgrada Galerije savremene umetnosti  Gradskog muzeja.

Naime, 17. novembra, širom sveta, organizuju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svesti u javnosti o problemu prevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizuje ovu temu.

U čitavom svetu, 1 od 10 beba rodi se pre vremena. U Srbiji, to je više od 4000 beba godišnje, odnosno 11 svakoga dana. Budući da se rađaju nezrele, ovim bebama je, da bi preživele, neophodna podrška specifičnih medicinskih aparata i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih radnika. Uprkos tome, posledice prevremenog rođenja mogu biti veoma ozbiljne i trajne, a prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba.

Podršku roditeljima prevremeno rođene dece kontinuirano pruža jedino nacionalno udruženje ove vrste – „Mali Div“  Jedna od prilika da javnost Srbije sazna više o prevremeno rođenim bebama i teškoćama sa kojima se susreću one i njihovi roditelji, jeste obeležavanje Svetskog dana prevremeno rođene dece.

U prilogu pročitajte saopštenje udruženja „Mali Div“  sa osnovnim informacijama o ovoj temi. Prilog možete preuzeti ovde.

 Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću