fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

ISKLJUČITE GMAIL APLIKACIJU: Svetski mediji pozvali sve da koriste druge mejl klijente – one koji štite njihove podatke

Nekoliko velikih svetskih medija, među kojima i američki The Forbes apelovali na korisnike da prestanu da koriste Gmail aplikaciju

Kompanija Google je saopštila da ne čita mejlove svojih korisnika i da sadržaj ličnih prepiski ne koristi za ciljano oglašavanje.

I dok ta izjava i dalje stoji, makar što se tiče kompanije Google, The Forbes i drugi IT i finansijski mediji pozivaju na prestanak korišćenja Gmail aplikacije iz drugih razloga.

The Forbes se poziva na poslednje istraživanje s kraja 2020. godine po kojem je dokazno da kompanija Google ostavlja tzv. pratioce/tragače (trackers) na više od 86% lokacija u top 50.000 svetskih sajtova.

To je upravo razlog zašto čim tražite nešto na Google Search aplikaciji preko Android i iOS telefona ili na vebu vidite reklame za taj ili slične proizvode širom interneta i drugih aplikacija, koje nemaju veze sa Google ekosistemom u direktnom smislu.

Apple App Tracking Transparency (ATT) alatka, koja je napravila pometnju sa aplikacijama društvenih mreža i aplikacijama za dopisivanje i otkrila šta sve sakupljaju od korisničkih podataka, pa i ponudila opciju da aplikacije ne prate korisnika kroz iOS sistem niti internet, sad se sprema da učini isto – sa mejl klijentima.

S druge strane, prema istraživanju The Forbes-a, najmanje 70% mejlova koje primimo preko Gmail aplikacije sadrži opciju za praćenje naših interesovanja, koja šalje te podatke u različite kompanije, koje sarađuju sa Google ekosistemom za oglašavanje. Kompanije tako mogu da vide:

  • Kada ste otvorili mejl
  • Na kojoj lokaciji ste to učinili
  • Koliko često ste otvarali taj mejl
  • Da li ste uopšte otvorili mejl
  • Na kojem uređaju ste to učinili itd.

Kako bi zaštitila svoje korisnike od ovakvih praksi, koje su danas sasvim uobičajene, kompanija Apple će koristiti novu Mail Privacy Protection (MPP) alatku, koja će omogućiti korisnicima da izaberu da ih Gmail ili neki drugi invazivan mejl klijent ne prati. Takođe, Apple će propuštati sve sadržaje i kroz svoje servere, enkriptovanim sistemom, koji će zaustavljati tragače i pratioce, a korisnicima će omogućiti “čiste“ mejlove od iOS 15 ažuriranja, koje će uskoro biti dostupno za iPhone, iPad i iPod uređaje.

Ono što je bitno napomenuti jeste zašto Apple ovo radi – moguće je da je američkoj kompaniji zaista stalo do privatnosti svojih korisnika, jer ne vidimo drugi razlog za toliko ulaganja u nešto ovakvo. Google zarađuje od reklama i opisanih stvari, Apple ne zarađuje na taj način, jer to nije oglasna kompanija – Apple je orijentisan isključivo na prodaju uređaja i servisa, ne i oglasa bilo kakve vrste.

Ako ste iOS korisnik koristite ATT i MTT alatke kad vam budu dostupne i pređite na Apple Mail. Android korisnici, takođe imaju izbor. Za pretragu veba mogli bi da koriste DuckDuckGo pretraživač, recimo, a umesto Gmail aplikacije Proton Mail, Blue Mail ili neki drugi, koji stavlja privatnost pre svega kao prioritet.

Preuzeto: smartlife.mondo.rs

Tagovi:
Pročitajte još: