fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

3 napitka su smrt za zapaljenje u telu koje izaziva brojne bolesti: Zdravi, ukusni i jeftini, prava su bomba za zdravlje

napitak

Zapaljenje u telu krivac je za mnoge bolesti, a ovi ukusni napici pomažu u borbi protiv zapaljenja.

Zapaljenje u telu je “tihi problem”, koji dovodi do mnogih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, povišenog pritiska, problema sa kožom, varenjem itd. Pojavi zapaljenja doprinose neke loše životne navike, poput pušenja cigareta, loše ishrane – najviše pržene i visokoobrađene namirnice, alkohol…

Dobra vest je, međutim, da neki ukusni i zdravi napici pomažu u borbi protiv zapaljenja, a evo kako se pripremaju i piju.

Toplo mleko sa kurkumom

Kurkuma je moćan začin koji ima jaka antizapaljenska svojstva, zahvaljujući glavnom sastojku kurkuminu. Dokazano je da snižava rizik od brojnih hroničnih bolesti, kao i da ublažava bolove izazvane osteoartritisom. Takođe, jedna studija je pokazala da je ovaj začin efikasan u ublažavanju zapaljenja koje izaziva kolitis.

Ovaj začin može da se doda hrani, ali telo će ga najbolje apsorbovati u kombinaciji sa mastima, tako da je dobro pomešati ga sa toplim mlekom, uz prstohvat cimeta i “mrvicu” crnog mlevenog bibera.

Zeleni čaj

Ovaj čaj važi za jedan od najzdravijih napitaka na svetu, a nije ni čudno jer je prepun antioksidanta. Istraživanja su pokazala da antioksidant EGCG koji je sastojak zelenog čaja, pomaže u sagorevanju masti i ubrzavanju metabolizma.

Među najzdravijim varijacijama zelenog čaja je mača, koji ima najveću koncentraciju pomenutog antioksidanta. Brojne studije su dokazale da konzumiranje ovog čaja ublažava simptome brojnih zapaljenskih poremećaja.

Inače, studija objavljena 2022. godine pokazala je i da polifenoli u zelenom čaju jačaju epitelnu barijeru u crevima i dobro utiču na mikrobe, ublažavajući tegobe koje imaju oboleli od zapaljenske bolesti creva.

Čaj od đumbira

Ovaj začin koristi se već stotinama godina za ublažavanje stomačnih tegoba, a sudeći prema podacima Fondacije za artritis, pomaže i u ublažavanju otoka kod upaljenih zglobova. Pored ovih antizapaljenskih svojstava, naučnici ističu i da đumbir deluje kao analgetik.

Čaj od đumbira pravi se tako što komadić korena stavite u proključalu vodu, poklopite, ostavite nekoliko minuta da stoji, a zatim ga prohlađenog pijete.

Preuzeto: mondo.rs

Foto: YOUTUBE/SCREENSHOT/SAMYUKTHA DIARIES

Tagovi:
Pročitajte još: