fbpx
Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.

Disciplinujte svoje dete

Disciplina je neka vrsta pravila, kako bi našu decu naučili primernom ponašanju i kako deca ne bih bili agresivni (udaranje, ujedanje) ili nepristojno (bacanje hrane, mljackanje, pleženje). Za decu, najbitnije je postaviti granice itako zaustaviti loše ponašanje. Tako što ćemo im odrediti šta je važno, da otkrijemo šta izaziva lošu reakciju kod deteta, trebamo biti dosledni onome što kažemo, ne dozvoliti emocijama da vas obuzmu, trebate biti jasni i glasni, i najvažniji je da budete pozitvni.

Deci je bitno da odredimo granice i da znaju šta je opasno, šta se sme ili šta se ne sme. Nije dobro da deci na svaki njihov potez ili postupak govorimo “ne”, pošto će deca s vremenom oguglati i tako neće razumeti vaše prioritete.

Deca moraju biti deca, a to podrazumeva da su nestrašni, nestrpljivi, živahni, ali to ne mora značiti da moraju biti neposlušni. Na primer, kada decu vodimo u supermarket, ako znamo da naše dete tamo pravi haos, dobro je da ponesemo neku igračku koje voli. Zatim, ako vaše dete ne želi da deli svoje igračke sa drugom decom, najbolje da ih sklonite na drugo mesto.

Ako se deca ponašaju loše kada su gladna, umorna ili zapostavljena iz neke situacije. Najbolje da se pobrinete da je kod deca najbitnija rutina, deca moraju jesti hranjive namirnice, imati dobar režim spavanja i igra napolju je veoma bitna kako bi deca izbacili višak energije.

Deca znaju da izvuku korist kod roditelja, baka ili deka samo zato što su umiljata ili slatka. Ne postoji određeno koliko puta se mora desiti neki incident ili posledica kako bi dete naučilo lekciju.

Sa mlađom decom, pogotovo s onom od 1,5 pa do 3 godine, oni nemaju sposobnost da odmah razumeju i shvate o čemu vi govorite i suštinu tako dugih rečenica ili razgovora. Najvažnije je da budete glasni, jasni i koristite kratke rečenice i upotpunite ih odgovarajućom mimikom i intonacijom.

Ako ste iznervirali ili povređeni sa detetovim ponašanjem, nemojte o tome da drugima pričate i to pred njim. Ukoliko deca čuju roditelje kako negativno pričaju o njima izgubiće poštovanje, osećaće se nadmoćno i nastaviće sa takvim ponašanjima ili postupcima. 

Piše: Vanja

 

Tagovi:
Pročitajte još: