59 medalja odbojkaških seniorskih reprezentacija na velikim takmičenjima

Ove jeseni ređaju se važna odbojkaška takmičenja.

Evropsko prvenstvo za odbojkašice upravo je završeno velikom pobedom naših odbojkašica, čime je naša reprezentacija opravdala velike nade, odbranivši evropski tron u Ankari.

Nakon dama na scenu će stupiti srpski odbojkaši, takođe sa najvišim ciljem.

Kontinuirano dobar rad u ovom sportu već dugi niz godina oslikan je kroz ukupno 59 medalja koje su osvojile ženska i muška seniorska reprezentacija Srbije na velikim takmičenjima. Velikim naporima Odbojkaškog saveza Srbije, počev od ove godine podrškom se pridružila i kompanija LUKOIL SRBIJA kao Zvanična pumpa OSS.

Odbojka EP, Lukoil

Foto: Vladimir Marković

U muškoj konkurenciji najvrednije je olimpijsko zlato iz Sidneja 2000, kao i bronza iz Atlante 1996. Odbojkašice su u Rio de Žaneiru 2016. osvojile olimpijsko srebro. Na svetskim prvenstvima uspešnije su dame, zahvaljujući zlatu iz Jokohame 2018, koje su pridodale bronzi iz Osake  2006. Seniori u kolekciji imaju srebro iz Tokija sa SP 1998. i bronzu iz Rima 2010, a tu je i titula pobednika Svetske lige 2016.

Na prvenstvima Evrope obe selekcije su se do nedavno dičile sa po dve titule – druga seniora i prva seniorki osvojena je 2011. Tako se Srbija svrstala u red zemalja koje su u istoj godini imale šampione Evrope. To je pošlo za rukom još samo Sovjetskom savezu 1991. Nakon poslednjeg evropskog šampionata u Turskoj, naše odbojkašice su dva puta zaredom osvojile titulu. Seniori u kolekciji imaju još i 1 srebro i 8 bronzanih medalja, a seniorke 1 srebro i 2 bronze.

Preuzeto: Telegraf.rs/PR