Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

5G menja poljoprivredu – bolja kontrola useva i manja šteta od insekata

Poljoprivreda

Austrija jača efikasnost poljoprivrede i smanjuje troškove rada uz pomoć inovativne tehnologije.

Zahvaljujući 5G i IoT tehnologiji, poljoprivrednici u Austriji moći će da detektuju sitne insekte na svojim poljima, da prate status useva i predviđaju žetvu, optimizuju upotrebu vode, hemikalija i pesticida precizno i sa minimalnom količinom otpada.

Reč je o pionirskom projektu kompanija Huawei i Dronetech, najvećeg austrijskog provajdera usluga bespilotnih letelica, kojim su pokazale da 5G i IoT tehnologije mogu da unaprede održivost u oblasti poljoprivrede.

Pored 5G tehnologija, kompanija Huawei će pružiti i usluge računarstva koje će služiti kao osnova za analizu veštačke inteligencije (AI) u realnom vremenu. Sa druge strane, opremljeni kamerama i senzorima visoke rezolucije, dronovi kompanije Dronetech će istraživati zemljište i objekte kako bi zabeležili fotografije i podatke koje će dalje obrađivati AI. Na taj način će se korisnicima pružiti korisne informacije.

Projekat je započet tokom 2021. godine, a sada ulazi u drugu fazu pod imenom Digital Sky u kojoj će se razvijati pristup za pružanje usluge korišćenja bespilotnih letelica. Tako bi korisnici iz različitih sektora, uključujući poljoprivrednike, opštine, kompanije i pojedince, mogli da iznajme dronove i njihova AI rešenja koje mogu primenjivati za proveru solarnih panela, stanja na dalekovodima, upravljanje saobraćajem i još mnogo toga.

O osnovnim karakteristikama 5G mreže, koje je ujedno čine i veoma pogodnom za tehnološke inovacije i kreiranje novih projekata, govorio je Erih Mancer, zamenik generalnog direktora kompanije Huawei u Austriji.

“Visok propusni opseg, nizak nivo kašnjenja i povezivanje miliona uređaja – predstavljaju tri ključne karakteristike 5G mreže. Korišćenje dronova u kombinaciji sa veštačkom inteligencijom i 5G tehnologijama može da olakša mnoge operacije koje zahtevaju velike resurse, kao što su održavanje ili praćenje dešavanja na određenim područjima. Samim tim, naš novi projekat može unaprediti održivost u oblasti poljoprivrede”, rekao je Mancer.

Da je održivost jedna od najvećih prednosti korišćenja dronova čiji je rad zasnovan na 5G i AI tehnologijama, potvrdio je i David Hopf, generalni direktor kompanije Dronetech.

“Dronovi sa veštačkom inteligencijom predstavljaju važan faktor za stvaranje održive budućnosti poljoprivrede. U partnerstvu sa kompanijom Huawei, razvili smo rešenje koje ne samo da može značajno da smanji upotrebu pesticida i đubriva, već i da poboljša efikasnost poljoprivrede i smanji troškove rada. Ovo u velikoj meri pomaže našim lancima snabdevanja hranom da budu održiviji”, objasnio je Hopf.

Najveći izazov za korišćenje 5G tehnologija u oblasti poljoprivrede jeste mrežna pokrivenost. Trenutno su ove tehnologije u najvećoj meri prilagođene krajnjem korisniku koji je pretežno koristi u prizemlju ili u zatvorenom prostoru. Potrebno je još raditi na razvijanju visokokvalitetne pokrivenosti za dronove, koji lete 50 metara iznad zemlje.

U Austriji će se koristiti projekat kompanija Huawei i Dronetech kako bi se, po prvi put na ovaj način, analizirao rast biljaka u realnom vremenu. Konkretno, pratiće se uzgoj špargle, kao i vinogradarstvo. Na ovaj način u Austriji žele da iskoriste mogućnosti koje pružaju digitalne transformacije za unapređenje žetve, prinosa i kvaliteta proizvoda. Za tako nešto je potrebna optimalna infrastruktura, a 5G može najlakše da omogući tako nešto.

Usled rastuće globalne zabrinutosti za bezbednost hrane, kompanije Huawei i Dronetech organizovale su i panel na kom su učestvovali eksperti iz oblasti digitalizacije i poljoprivrede kako bi diskutovali o tome kako tehnološke inovacije, posebno 5G mreže, mogu dalje unaprediti održivost u ovoj oblasti.

I dok Austrija već uveliko koristi prednosti mreže nove generacije Srbija je i dalje u 5G mraku i crna rupa Evrope…

Tagovi:
Pročitajte još: