Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

5G MREŽA STIGLA U EVROPU Evo kakvi su prvi utisci korisnika

5G mreža je počela polako da oživljava. Peta generacija mobilnog interneta imaće čak između 10 i 100 puta veće brzine od trenutne 4G mreže.

Svaka nova generacija je donosila velike napretke za krajnje korisnike. 3G mreža nam je dozvolila da šaljemo fotografije i da, doduše sa ograničenjima, strimujemo pozive i video. 4G je ove novine učinila pouzdanim i svakodnevnim. Mnogo veće brzine koje će nam biti dostupne sa 5G mrežom takođe će nam doneti niz benefita.

Na primer, moći ćemo nesmetano da strimujemo 4K video, kao što je to danas slučaj sa SD i HD snimcima. Moći ćemo da bez problema radimo gde god se nalazili, bez potrebe da jurimo za dobrim wi-fi signalom. Augmented-reality igre će daleko pomeriti svoje granice. Nova tehnologija će unaprediti i industriju samovozećih automobila, a sigurno je da veliki broj stvari koje će nam doneti ne možemo ni da znamo u ovom trenutku.

Nema sumnje da će 5G mreža koristiti svakome ko provodi veliki deo svog vremena na internetu, a uticaće i na ekonomski razvoj, budući da se kompanije sve više oslanjaju na tehnologiju.

Gde 5G za sada postoji?

Britanski mobilni operator EE je prvi koji je omogućio 5G mrežu u Ujedinjenom Kraljevstvu, i to ovog četvrtka. Za sada mreža postoji u Londonu, Edinburgu, Kardifu, Belfastu, Birmingemu i Mančesteru. Međutim, čak ni ovih šest gradova nisu u potpunosti pokriveni, već usluga postoji samo u određenim delovima. Za sada je EE, koji je za čak mesec dana pretekao svog rivala “Vodafon”, odlučio da 5G omogući na popularnim turističkim lokacijama po gradovima.

Ovim potezom se britanski provajder pridružio američkom “Verizonu” i švajcarskom “Swisscomu” kao predvodnik novog talasa u svojoj državi. U SAD samo dva grada – Čikago i Mineapolis – preko operatera “Verizon”, imaju 5G u komercijalnoj ponudi. U još 19 gradova postoji u ograničenom obliku, uglavnom za testiranje.

Kako se predviđa, širenje 5G mreže će biti dugotrajan proces. Ne očekuje se da postane dostupan stotinama hiljada ljudi sve do kraja 2020. Što se tiče Srbije, predviđa se da će 5G ovde postati standard 2025. godine.

Kakvi su prvi utisci?

Novinar magazina The Verge je izašao na ulice Londona na dan lansiranja nove mreže, kako bi proverio brzine interneta koje može da ostvari. Prvi rezultati su da je nova mreža zaista mnogo brža, čak i tako kratko nakon svog rađanja. U proseku, izmerio je ubrzanje od oko 10 puta u odnosu na 4G. Konkretno, prosečna brzina na 5G mreži je 200 Mbps, u odnosu na 25 Mbps koje je izmerio na aktuelnoj generaciji. Najveća brzina koju je postigao šetajući kroz grad je 510 Mbps, što znači da bi na tom mestu mogao da skine dokument od 3,83 GB za samo jedan minut.

Negativna strana po njemu je to što su upload brzine iste kao na 4G. Dok je prosečna brzina skidanja podataka iznosila 200 Mbps, brzina otpremanja je iznosila samo 33 Mbps. EE najavljuje da će vremenom povećavati brzinu skidanja, ali se za upload ništa ne spominje. Ostaje da se vidi kako će se prema ovome odnositi ostali provajderi.

Rat proizvođača

Kao što su se određeni operateri već izdvojili tako što su prvi omogućili 5G, moguće je da ćemo u budućnosti videti i promenu u hijerarhiji među proizvođačima uređaja. “Epl” je upadljiv po tome što najverovatnije sve do sledeće godine neće imati telefon koji podržava 5G.

S druge strane, “Huavej” je u sukobu sa američkim kompanijama, pošto je američka vlada zabranila saradnju sa njima. “Gugl” je tako kineskom divu zabranio pristup svojim servisima. Previranja sa “Huavejem” će usporiti i širenje nove tehnologije, pošto su upravo oni jedni od predvodnika u njenom razvoju, a sada će njihova relativno jeftina infrastruktura ostati van domašaja nekim zapadnim zemljama. To je jedan od glavnih razloga zašto je uvođenje 5G mreža u SAD sporije i skuplje nego u evropskim zemljama.

Preuzeto: blic.rs

Tagovi:
Pročitajte još: