6 sigurnih znakova da je vaša beba srećna i zadovoljna

Novorođenče

Vaše lice i zvuk vašeg glasa smiruju novorođenu bebu. Iako za vas može da bude frustrirajuće kada joj se smejete i pravite smešne grimase, a ona vas samo gleda bledo, ipak, to je dobar znak. ‘Male bebe ne mogu da izražavaju svoje emocije, osim da gledaju mirno’, kaže doktorka Linda Akredolo i dodaje da one u tim trenucima ili plaču ili ne plaču. Kada se okrene ka vama i zagleda se u vaše lice, beba zapravo kaže – ‘Život je lep!’

0-3 meseca

Kada vaša beba uskladi svoje telo sa vašim rukama i ne savije leđa, to je znak da joj je udobno. U ovom uzrastu ona je srećna kada upoznate njene osnovne potrebe – odgovarate na njen plač, hranite je, menjate pelene i uspavljujete. Liz Mateis iz Nju Džersija objasnila je kako je znala da je njena devojčica Abi zadovoljna i pre njenog prvog osmeha: ‘Nazvala sam je mojom starom bakicom, ali znala sam da je srećna, jer se samo sklupčala u mojim rukama i zaspala.

1-3 meseca

‘Negde između četvrte i desete nedelje života, bebe počinju sponatno, pre nego refleksno, da se osmehuju’, kaže Keri Hronik, pedijatar iz Kalifornije. Pre toga, svaki osmeh vaše bebe bio je posledica neke radnje, poput ispuštenog gasa, ili običan refleks (u snu). Ali sada ‘one se osmehuju direktno nekome zbog nečega’, kaže doktorka Linda.

3-6 meseci

Stvari su još uzbudljivije u Bebilendu kada osmesi pređu u smeh! Šta se događa? One su oduševljene smešnim zvukovima i dodirima, baš kao što je mama Kajta Rous Noris opisala: ‘Moja beba obožava kada je golicamo po nogicama dok ispuštamo ‘mmm’ zvuk.’ Oko šestog meseca faktor iznenađenja igra ključnu ulogu.

4-7 meseci

U početku, ‘govor’ je serija suglasnika koji se ponavljaju bez ikakvog reda. Bebe ove zvukove zapravo pokupe slušajući vas. Sada i verbalno mogu da izraze svoje emocije. ‘Kada bebe brbljaju, one zapravo pokazuju interes za nešto ili jednostavno uživaju u interakciji sa vama’, kaže Atina Vouloumanos, glavni istraživač dečje komenikacije na Univerzitetu u Njujorku.

12-18 meseci

Već sa oko godinu dana deca dobijaju smisao za humor. U nastojanju da vas zasmeju, možda će staviti pelenu na glavu ili govoriti u svoju šolju. Istraživanja o razvoju humora kod dece pokazuju da oni rade blesave stvari sa različitim objektima, generalno.

Preuzeto: Mojpedijatar.co.rs