7 načina da se spremite za praznike

Kad novogodišnji i božićni praznici dođu, verovatno se nećete hraniti previše zdravo. Sada je pravo vreme da se pripremite tako da vam ta promena ne naškodi mnogo.

Sredite organe za varenje. Određene namirnice, ako se dosledno koriste, mogu značajno da vam uravnoteže varenje. Preporučljiva je redovna upotreba miso supe, fermentisanih (probiotskih) namirnica, kurkume i slično. 
Jedite sezonski. Sada je dostupno mnogo zdravog voća i povrća, uključujući jabuke, grožđe, bundeve i slično, pa to maksimalno iskoristite. Tokom praznika ćete ionako konzumirati mnogo više masti, šećera i proteina.
Ne propustite čajeve. Neki čajevi su prosto odlični za regulaciju varenja (nana, kamilica, žalfija, đumbir), neki za prehlade (hibiskus), a neki za opšte zdravlje (npr. zeleni čaj). Vreme je ionako hladno, pa ne propustite da se zagrejete nekim zdravim čajem.
Pijte više vode. To ne samo da će vas osvežiti i dati vam više energije, već će sprečiti nepotrebno jedenje. Naime, mnogi stručnjaci smatraju da je većina ljudi blago dehidrirana i da mi brkamo osećaj žeđi sa osećajem gladi. 
Izbegavajte skriveni šećer. Svakako da će vam kasnije više prijati šećer koji se krije u kolačima i tortama, nego šećer koji se krije u sosovima, kečapima i sl. Čitajte deklaracije i smanjite nepotrebni šećer sada – kasnije će ga biti i previše. 
Konzumirajte zeleno povrće. Ovo je pravo vreme da dodate više kupusa, brokolija, blitve i sl. u svoje obroke. Uključite zeleno povrće u svaki obrok, čak i doručak – zašto ne (npr. fritata sa brokolijem). Bogato je svim onim hranljivim materijama koje ćete kasnije tokom praznika unositi manje.  
Šetajte. Jedan od najboljih načina da se poboljša varenje i potroše kalorije je energična šetnja posle obroka. Ako to dosad niste praktikovali, probajte – nakon svakog obroka izađite u brzu šetnju na 15-20 minuta.

Preuzeto: Zdravahrana.com