7 razloga za ovsenu kašu

Ovas sadrži razne vitamine, minerale, antioksidanse i biljna vlakna. Kada se konzumira svakodnevno, može doprineti prevenciji niza oboljenja. Zato je ovsena kaša jedna od prvih preporuka za zdrav doručak.

Preporučljivo je svakodnevno jesti ovsenu kašu za doručak, zato što ovas:

Daje energiju. Ovas je dobar izvor složenih ugljenih hidrata koji nam mogu dati dovoljno energije do narednog obroka sredinom dana.  
Pomaže održavanju normalne telesne težine.Ovas sadrži rastvorljiva biljna vlakna koja se duže zadržavaju u želucu i doprinose osećaju sitosti. To može da pomogne da kasnije tokom dana ne preterujemo sa jelom, što moža pomoći održavanju poželjne telesne težine.  
Reguliše stolicu. Ovas je odličan izvor biljnih vlakana, posebno rastvorljivih, koja višestruko uvećavaju zapreminu kad upiju vodu u organima za varenje, pa deluju kao “čistač” ckoji pomaže kretanju hrane kroz creva.
Poboljšava imunitet. Iznenađeni ste? Posebna vrsta vlakana koju sadrži ovas, zvane beta-gluten, pomaže neutrofilima da stignu do inficiranog mesta i pojačava njihovu sposobnost da brzo eliminišu bakterije. 
Doprinosi prevenciji dijabetesa. Istraživanja objavljeno 2006. u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition utvrdilo je da ovas izaziva slabu glikemijsku reakciju organizma, što je poezano sa manjom rezistencijom na insulin i manjom šansom od nastanka dijabetesa. 
Doprinosi sniženju visokog pritiska. Neka istraživanja su ukazala da redovna konzumacija ovsa može doprineti sniženju povišenog krvnog pritiska.
Doprinosi prevenciji raka. Ovas sadrži enterolakton, fitohemikaliju iz grupe lignana, koja može da doprinese prevenciji nastanka malignih promena.

Preuzeto: Zdravahrana.com