8 razloga zašto treba da jedemo crnu čokoladu

Crna čokolada je poslastica zbog koje ne morate osećati krivicu, ukoliko je jedete pametno. Njene zdravstvene prednosti su mnogobrojne, a mi vam donosimo neke od njih.

Prema najnovijim istraživanjima čokolada nije samo ukusna,već  ima i brojne zdravstvene prednosti u odnosu na druge slatkiše. Kako kažu naučna istraživanja  čokolada ne samo što prija u svako doba dana, pa čak i noću, ona smanjuje rizik od moždanog udara i bolesti srca, poboljšava raspoloženje, a pokazuje I odlične rezultate kod lečenja Alchajmerove bolesti.

Ne treba zaboraviti da je crna  čokolada dobra, ili zdrava kada se jede u malim količinama i kada konzumirate onu sa više od 70 odsto kakaa. Pogledajte zašto je čokolada dobra za naše zdravlje:

1.Dobra je za srce i krvne sudove

Nedavna studija pokazala je da tamna čokolada pomaže regeneraciju gipkosti arterija, kao i da sprečava bela krvna zrnca da se lepe za zidove krvnih sudova što je čest razlog za pojavu blokiranja arterija.

2.Smanjuje rizik od moždanog udara

Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da konzumiranje čokolade smanjuje rizik od moždanog udara i to za 17 odsto.

3.Bogata je mineralima

Tamna čokolada je bogata vrednim mineralima kao što su kalijum, cink i selen, a 100 grama tamne čokolade sadrži čak 67 odsto preporučenog dnevnog unosa gvožđa!

4.Smanjuje holesterol

Dovoljan unos kakaa kroz čokoladu dokazano smanjuje visinu lošeg holesterola i utiče na podizanje dobrog, što umanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

5.Može da vam pomogne da oslabite

Nije u pitanju nikakva šala niti izmišljena čoko dijeta, zapravo bi trebalo da se upoznate sa načinom na koji vaš organizam funkcioniše. Važno je da znate da slatkiš, crnu čokoladu, možete da uzmete nakon obroka, a ne na prazan stomak jer biste na taj način poremetili postojeći endokrini balans u organizmu.

6.Može sprečiti dijabetes

Možda zvuči neverovatno, ali kakao dokazano poboljšava osetljivost na insulin. Dakle, tamna čokolada – u umerenim količinama, naravno – odlaže i sprečava dijabetes.

7.Dobra je za mozak

Poremećen nivo flavonola je razlog zašto se javlja gubitak pamćenja kod starijih ljudi. Kod povreda mozga crna čokolada pokazuje izuzetno pozitivne rezultate.

8.Poboljšava raspoloženje

Čokolada sadrži „molekul ljubavi“, istu hemijsku supstancu koju u našem mozgu proizvodi i kada ugledamo simpatiju. Feniletilamin stimuliše naš mozak tako da ovaj pospešuje proizvodnju endorfina.