95 godina Instituta za Javno zdravlje Srbije

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ukazao je da se ove godine obeležava 95 godina postojanja Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, ali i 100 godina od osnivanja Stalne epidemijske komisije koja je bila preteča Instituta Batut.

 Ta Komisija se bavila očuvanjem narodnog zdravlja, a pre svega kontrolom zaraznih bolesti. Komisijom je rukovodio Milan Jovanović Batut, prvi dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu i osnivač Instituta za javno zdravlje Srbije – rekao je Lončar na “Batutovim danima”.

On je ukazao na stalni doprinos Instituta Batut, da se osnovu podataka koje prikuplja i obrađuje baziraju odluke i politika koja utiče na sve aspekte zdravstvenog sistema.

Direktorka Batuta Verica Jovanović podsetila je na period od osnivanja Instituta do danas, sa kakvim se sve izazovima suočavao preventivni rad i postupak vakcinacije.

Podsetila je da se u prvoj polovini 19. veka Srbija suočavala sa nedostatkom lekara i da se i to vreme stanovništvo motivisalo da učestvuje u vakcinaciji.

– Donesena je odluka kojom je majstorima bilo zabranjeno da primaju na zanat, a sveštenicima da venčava mlade koji nisu bili vakcinisani. Primenom takvih mera izbegnuta je epidemija variole – istakla je ona.

Dodaje da danas Batut , zajedno sa 24 okružna zavoda, ima vodeću ulogu u sistemu javnog zdravlja u Srbiji.

Dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu prof. Nebojša Lalić ukazao je da je Milan Jovanović Batut bio i prvi dekan Medicinskog fakulteta i da je on udario temelje srpskog zdravstva.

On je ukazao da je danas nezamisliva klinička medicina bez dobro razvijene epidemiologije.

Šef Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša naglasio je značaj prevencije koja znači i velike uštede za zdravstveni sistem.

– Često se ne razmišlja o ovim uštedama, ali to može značiti uvođenje skupih tehnologija u zdravstveni sistem – pojasnio je on

Na skupu su dodeljene i plakete za javno zalaganje i doprinos – ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, dekanu Medicinskog fakulteta Nebojši Laliću, predstavniku SZO u Srbiji Marijanu Ivanuši i supruzi predsednika Srbije Tamari Vučić za doprinos da se osobama sa autizmom i obolelima od retkih bolesti omogući kvalitetniji život uz dostupnos savremene terapije.

Preuzeto: republika.rs