Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

ADHD tokom mesečnog ciklusa izaziva veliki stres devojčicama: Evo kako da im pomognete da ga prevaziđu

Bol stomaka devojčica

Menstruacija vaše ćerke može biti redovna kao sat, ali to ne znači da treba da pretpostavite da će ona biti spremna na takvu promenu. Devojčice sa ADHD-om ove promene posebno traumatično doživljavaju, kako prenosi Child mind. Evo kako roditelji mogu pomoći.

Budite spremni

Zaboravljanje stvari je jedna od najvećih poteškoća u životu sa ADHD-om, i uvek se čini što je obaveza važnija, veća je verovatnoća da će biti zaboravljena. Pomozite svojoj ćerki da izbegne nepotreban stres tako što ćete se pobrinuti da ima ono što joj je potrebno za menstruaciju kad god i gde god joj se desi.

Kupujte unapred. Ne čekajte to doba u mesecu da biste kupili sanitarne proizvode. Nabavite uloške ili tampone kupujući na veliko i zamolite ćerku da zabeleži ako počne da joj ih ponestaje.

Zalihe koje nosi: Zalihe kod kuće neće pomoći ako ih zaboravi kada je vreme za školu ili trening. Ohrabrite svoju ćerku da drži dodatne uloške ili tampone u svom školskom ormariću i da ih čuva u svakoj torbi koju redovno nosi – ne samo u svom školskom rancu. Na taj način će biti spremna bez obzira gde se nalazi.

Podesite podsetnike. Ne zaboraviti da promenite uložak ili tampon često je veliki izazov za devojčice sa ADHD-om. Telefoni sa vibrirajućim alarmima su odličan način da izbegne nezgodu. Postavljanje redovnog podsetnika će joj pomoći da ostane u toku.

Udvostručite zaštitu noću. Dodatni sloj zaštite će značiti da je manje verovatno da će se probuditi u neredu, što donosi manje stresa, manje veša za pranje i mirnija jutra.

PMS

Devojke sa ADHD-om često se bore sa svojim emocijama u najboljim trenucima, tako da simptomi predmenstrualnog sindroma mogu biti čak i izazovniji od samog ciklusa. „Devojčice sa ADHD-om, usponi i padovi PMS-a ponekad pogađaju najteže“, objašnjava Mandi Silverman, klinički psiholog. ”To je jako ometajuće, a ako devojka već ima poteškoća da reguliše svoje emocije, može da se oseća zaista jako loše. Nažalost, za mnoge devojke PMS je životna činjenica. Ali to ne znači da to mora biti mesečni pakao.”

Predmenstrualni sindrom je različit za sve. Neke devojčice se osećaju kao da su na hormonskom toboganu jednog meseca, a sledećeg će biti dobro; druge mogu imati iste simptome svakog meseca bez obzira na sve.

„Najbolji način da pomognete svojoj ćerki da se izbori sa neželjenim osećanjima izazvanim PMS-om je da joj pomognete da se pripremi“, kaže dr Silverman. Praćenje njenih simptoma nekoliko meseci može pomoći da se izoluju spoljni faktori. Za neke devojke više spavanja, drugačija ishrana ili više vežbanja može pomoći u ublažavanju nekih simptoma. „Pokažite joj grafikon kako menstruacija utiče na nju tokom tri ciklusa“, ​​kaže dr Silverman. „Kada vaša ćerka počne da shvata kako njen ciklus utiče na nju, ona će moći da napravi korisne promene kako bi bila spremnija za stvari poput nedostatka koncentracije ili nagle promene raspoloženja.

Ako joj menstruacija dodatno otežava koncentraciju tokom časa, možete se dogovoriti da će te nedelje samo slušati predavanja i planirati da ih ponovo uči kada se bude osećala jasnije.

Ako se oseća bolje tokom meseci kada više vežba, pokušajte da dodate više fizičkih aktivnosti u njen raspored. Ako je manje nesrećna kada se više naspava, predložite joj da odete na spavanje ranije tokom te nedelje.

Odlaganje početka rada na zadacima ili projektima koji treba da budu gotovi tokom ili odmah nakon menstruacije pomoći će joj da smanji stres – i poveća će verovatnoću da će ih uraditi na vreme.

Ako se zbog PMS-a oseća iscrpljeno ili preterano emocionalno, predložite joj da napravi pauzu od pravljenja planova sa prijateljima tih nekoliko dana svakog meseca. Na taj način će moći da se odmori i izbegne potencijalno teške društvene situacije dok se ponovo ne oseća bolje.

Lekovi

Neke devojke smatraju da njihovi ADHD lekovi ne deluju dobro tokom menstruacije. Ako primetite da PMS i simptomi menstruacije otežavaju vašoj ćerki da se nosi sa ADHD-om, zakažite pregled kod lekara da razgovarate o prednostima i nedostacima prilagođavanja lekova tokom njenog ciklusa.

Razgovarajte

Menstruacija je prirodan, neophodan deo života za žene, ali stigma oko menstruacije je i dalje jaka. Od dečaka koji se zgražaju na reč „uložak“ do reklama u kojima je neprijatno da se pokažu proizvodi koji se reklamiraju, devojčice često dobijaju poruku da je njihova menstruacija nešto čega se treba stideti. A devojke sa ADHD-om, koje se često bore da se uklope u društvo, mogu biti izuzetno osetljive na potencijalnu sramotu. Iskreno i pažljivo razgovarajte o menstruaciji sa svojom ćerkom, što će joj pomoći da razvije zdraviji, samouvereniji stav kada je u pitanju njeno telo. Na kraju, cilj bi trebalo da bude da pomognete vašoj ćerki da pronađe rutinu koja će učiniti da podnošenje menstruacije postane lakše. Devojke sa ADHD-om mogu se suočiti sa izazovima, ali i prevazići ih uz vašu podršku i pomoć.

Tagovi:
Pročitajte još: