Akcija Saveta za bezbednost saobraćaja – podela opreme za bicikle

Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Sombora, nakon  formiranja  u oktobru 2016. godine, odlučio je da deluje preventivno i sprovodi akcije koje će doprineti većoj bezbednosti učesnika u saobraćaju.

Prva u nizu planiranih akcija, počela je 15. decembra i namenjena je biciklistima. U okviru akcije biciklistima će biti podeljeno 800 svetlosnih setova za bicikle, a  prvog dana sprovođenja akcije setovi su podeljeni biciklistima u Somboru, Kljajićevu i Bezdanu.

Svetlosne setove su delili članovi Saveta za bezbednost saobaraćaja, Antonio Ratković, predsednik Saveta i zamenik gradonačelnice Grada Sombora, Miroslav Kovačić, član Saveta i Gradskog veća za oblast komunalne delatnosti i investicije i Pavle Terzić.

Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja, Ratković je sa ekipom Odeljenja saobraćajne policije PU Sombor, setove za bicikle delio u Somboru i najavio nove akcije Saveta.

-Svedoci smo  da Somborci, kao i meštani svih somborskih sela rado i često koriste bicikl kao prevozno sredstvo. Bicikl voze i stari  i mladi, pri čemu su bicikli neosvetljeni, a biciklisti bez prsluka. S obzirom da je Savet za bezbednost saobraćaja Grada Sombora odlučio da deluje preventivno gde god je moguće, prvu akciju smo namenili biciklistima. Svetlosni setovi će biti deljeni i narednih nedelja – kazao je Ratković i najavio novu akciju koja će biti realizovana na proleće, kada će poljoprivrednicima biti deljena oprema za traktore i to rotaciona svetla i trouglovi.

Prema statističkim podacima, koje je naveo Staša Kovačević, oficir Odeljenja saobraćajne policije Policijske uprave u Somboru,tokom 2016. godine u saobraćajnim nezgodama na teritoriji Grada Sombora, lakše je povređeno 78 bicilista, 23 su imali teške povrede, a pet biciklista je poginulo.

Radi podizanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, prema rečima Kovačevića, organiziovano je više od 27 akcija namenjenih dvotočkašima tokom kojih je sankcionisano 900 biciklista. Razlozi sankcionisanja su neosvetljenost bicikla, alkoholisano stanje bicikliste, kao i nepropisna vožnja drugih osoba, nepoštovanje saobraćajne signalizacije i drugi prekršaji – navodi se u dopisu Poslova informisanja i odnosa sa javnošću Gradske uprave grada Sombora.