Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ako ovako podesite bojler, potrošnja će biti duplo manja: Mnogi ne gledaju termostat i prave veliku grešku

bojler

Poznato je da bojler troši najviše električne energije, a ukoliko vodite računa o potrošnji, važno je da znate na kojoj temperaturi treba da bude podešen kako biste uštedeli.

Na većini bojlera je temperatura unapred podešena, ali termostat treba podesiti na ekonomično grejanje, tj. na temperaturu između 50 i 60 stepeni Celzijusa kako biste uštedeli električnu energiju. Ukoliko je termostat podešen na 75+ stepeni Celzijusa mnogo su veće šanse da će se bojler brže pokvariti, najpre grejači, ujedno pojava kamenca je neizbežna zbog bespotrebno zagrejane vode.

Prosečan bojler za jedan sat rada potroši dva kWh. Za razliku od većine drugih uređaja, bojler neće trošiti manje struje ukoliko ga uglavnom držite isključenim zato što se svakim uključivanjem voda ponovo zagreva. Naravno, sve zavisi od domaćinstva. Ako je više članova porodice, onda je bolje da ostane češće upaljen, a ukoliko neko živ sam, samo po potrebi.

Bojler i grejač treba da se čiste jednom godišnje. Ukoliko čujete zujanje i šuštanje kada ga uključite, to je znak da su se pojavile naslage kamenca i da što se pre čisti bojler, tim bolje. Ako duže čekate, bojer će kroz nekoliko nedelja prestati da radi i biće mnogo veća šteta jer će biti neophodna popravka, a i račun za struju će biti znatno veći.

Tagovi:
Pročitajte još: