Glavni razlog zašto lekari savetuju trudnicama da eliminišu morske plodove iz ishrane je prisustvo teških metala, posebno žive.
To je zato što može oštetiti mozak u razvoju ljudskih fetusa. Ovo može dovesti do neuroloških problema i, u nekim slučajevima, može izazvati cerebralnu paralizu ili druga stanja.
Trovanje živom
Živa je jedan od najštetnijih zagađivača koji se obično nalazi u ribama, uključujući sardine. Visoke količine žive mogu oštetiti nerve kod odraslih i izazvati ozbiljne probleme u razvoju male dece. Međutim, nekoliko studija je zaključilo da nizak nivo žive u sardinama predstavlja mali rizik za potrošače, uključujući trudnice kojima je ranije savetovano da izbegavaju ribu tokom trudnoće zbog mogućih zagađivača.
Prema istraživačima, prednosti vitamina i minerala koji se nalaze u sardinama nadmašuju potencijalni negativan uticaj zagađivača u tragovima.
Kontaminacija teškim metalima
Pored žive, sardine mogu biti kontaminirane drugim teškim metalima, uključujući kalijum i olovo. Jedna studija u Alžiru otkrila je da su nivoi ovih teških metala u sardinama premašili granične vrednosti u Evropi.
Natrijum
Konzervirana tunjevina često sadrži velike količine natrijuma i konzervansa, koji mogu biti štetni za zdravlje srca i krvni pritisak.
Studija iz 2019. godine istakla je vezu između prekomerne potrošnje natrijuma i hipertenzije. Iz tog razloga, uvek pokušajte da pročitate etikete i odlučite se za verzije sa malo natrijuma bez dodanih konzervansa.