Aktivni ugalj

Aktivni uglja je bio poznat na drevnom Istoku. On je veoma moćan 100% alkalni prirodni čistač. Negativan jonski naboj privlači otrove, vezuje ih za sebe u svoju veliku mrežu finih pora, a zatim ih zajedno sa svojim česticama izbacuje iz tela putem creva.

Aktivni ugalj je supstanca koja se koristi u lečenju mnogih bolesti creva, uključujući i debelo crevo. Pomaže i kod nadutosti, gasova i eliminisanja neugodnih mirisa iz organa za varenje. On takođe ublažava bolove u stomaku i suzbija dijareju infektivnog trakta.

Onda nam logično dolazi da ima koristi od aktivnog uglja i u slučajevima predoziranja kada su u pitanju lekovi, opojna sredstva ili bilo koji oblik trovanja.

Takođe se koristi i kod izbeljivanja zuba. Koristi se kao soda bikarbona, samo što preteranom upotrebom neće uzrokovati oštećenja zubne gleđi, niti desni. Pranje zuba aktivnim ugljem eliminiše i loš zadah.

Najpoznatiji primer upotrebe je kod pročišćavanja vode jer fileri sa aktivnim ugljem su veoma efikasni za uklanjanje hlora i raznih nepoželjnih organskih materija iz vode.

Za oralnu upotrebu se aktivni ugalj danas može pronaći u obliku praha, granula ili tableta. Ali trebalo bi uzeti u obzir da njegova upotreba nije potpuno bezbedna. Ne preporučuje se za dugotrajnu oralnu upotrebu, jer može dovesti do dehidracije organizma i gubitka mineralnih hranjivih materija iz tela. Svaku terapiju treba ograničiti na nekoliko dana i pridržavati se uputstava proizvođača.

Ne bi trebalo koristiti aktivni ugalj, ako imate nizak nivo tečnosti u organizmu, imate bilo kakvo unutrašnje krvarenje, imate problema sa varenjem, imate oštećenja na crevima i drugim organima za varenje, imate oboljenje jetre ili bubrega, ako ste imali neku operaciju ili ste trudnica ili dojilja.

Znači, aktivni ugalj nije svemoćan, ali je veoma korisna supstanca.

Piše: Mirjana Đerić