Aktuelno: Srbija

Vučić povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta: Srbija pamti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija pamti žrtve Holokausta.

“Srbija pamti! – Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta”, napisao je Aleksandar Vučić na Instagram profilu buducnostsrbijeav, uz fotografiju upaljene sveće.

Brnabić: Holokaust simbol sunovrata čovečanstva

Holokaust je simbol sunovrata čovečanstva i njegove strahote se nikada ne smeju zaboraviti i ponovoiti, poručila je premijerka Ana Brnabić na naučnoj konferenciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Ana Brnabić je, na konferenciji “Stradanje Srba, Jevreja, Roma i ostalih na teritoriji bivše Jugoslavije”, istakla da se danas sećamo svih koji su stradali u Aušvicu, Dahauu, Jasenovcu, na Sajmištu i mnogim drugim logorima – mestima koja su postala simbol neopisive tragedije, strašnih, bezumnih zločina, koja izazivaju bol, patnju, užaš i jezu, i danas, skoro osam decenija kasnije.

Stefanović: Zločini u logoru na Banjici podsećaju zašto je važno da Srbija bude snažna

Jezivi zločini u logoru na Banjici o kojima svedoči muzej tog mesta podsećaju zašto je važno da Srbija bude dovoljno snažna da može da zaštiti svoj narod, poručio je prilikom obilaska Muzeja Banjičkog logora ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Obilazeći muzej povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta Nebojša Stefanović je istakao da se moramo setiti svih koji su dali svoje živote za slobodu, koji su ubijeni samo zato što su bili Srbi, Jevreji ili Romi, i zato što su bili antifašisti.

Staro sajmište – venci na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu

Međunarodni Dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je polaganjem venaca na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu u Beogradu.

U svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića venac je na Spomenik položila generalni sekretar predsednika Suzana Paunović.

Danas je Sveti Sava, kakvo je narodno verovanje ako na Savindan zagrmi

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Savu koji se smatra jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije. Savindan se obeležava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i tvorca zakonodavstva. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Marković: Mi smo gubili države i dizali se iz pepela, ali je svetosavlje uvek trajalo

Istoričar Predrag Marković kaže da su Stefan Nemanja i Stefan Prvovenčani stvarali državu, a Sveti Sava ju je ispunio duhovnim i kulturnim sadržajima. Mi smo gubili države, dizali smo se iz pepela, ali to svetosavlje, ta duhovna dimenzija našeg identiteta uvek je trajala, poručuje Marković.

Vučić: Vlada rat za vakcine, u maju i novembru po 30 evra svima, penzionerima još 50 evra

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je za RTS da u svetu vlada pravi rat za vakcine, ali da se Srbija bori. Najavio je novi set mera za pomoć privredi. Svim građanima u maju po 30 evra, 30 evra u novembru, a penzionerima još 50 evra, dodaje Vučić.

Predsednik Srbije rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je Srbija platila i naručila 6,5 miliona vakcina, ali da one neće stići jer ih nema i vlada, kaže, pravi rat za vakcine.

Poslanici o sudijama koji se prvi put biraju na funkciju

Poslanici Skupštine Srbije počeli su raspravu Predlogu odluke o sudijama koji se prvi put biraju na sudijsku koji je podneo Visoki savet sudstva.

U predlogu odluke se navodi da se prvi put na sudijsku funkciju u Osnovni sud u Ivanjici biraju sudijski pomoćnici u Požegi, Srđan Ostojić, Slađana Popović i Dušica Lekić Burlić.

Sud odbio zahtev Tačija i ostalih šefova OVK za privremeno puštanje na slobodu

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu odbio je zahtev branilaca nekadašnjeg glavnog komandanta OVK i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija za privremeno puštanje na slobodu.

Istu odluku je doneo i povodom zahteva branilaca Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija, koji su zajedno sa Tačijem optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, saopšteno je iz tog suda u Hagu.

Autonomni ženski centar apeluje da se devojkama koje su prijavile Aleksića dodeli status posebno osetljivih svedoka

Autonomni ženski centar apelovao je na Više javno tužilaštvo u Beogradu da po službenoj dužnosti dodeli status posebno osetljivih svedoka devojkama koje su prijavile vlasnika škole glume Miroslava Aleksića za silovanje i polno uznemiravanje.

Takođe, apeluju i da se oštećenima koje nemaju mogućnosti da angažuju advokata u ovom postupku, postavi punomoćnik po službenoj dužnosti.

Ružić: Gotovo izvesno da državne mature 2022. neće biti

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da je gotovo izvesno da neće biti državne mature 2022. godine.

Branko Ružić je najavio da se planira da se drugo pilotiranje odloži za početak nove školske 2021/2022. godine, umesto u maju, kada je prvobitno najavljeno.

Moja prva plata – šansa za mlade medicinare u Kragujevcu da “ispeku zanat”

Da bi pospešila zapošljavanje i olakšala poslodavcima da lakše dođu do profesionalaca koji su im potrebni, Vlada Srbije, je pokrenula program “Moja prva plata”. Na taj način je oko 10.000 mladih, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, povezano sa poslodavcima. U program koji traje devet meseci, država ulaže dve milijarde dinara, jer sa 20.000 dinara dotira zarade za srednjoškolce, a sa 24.000 praktikante sa fakultetom. Namera je, da najbolji među njima dobiju stalan posao.

Zajedno za dečje osmehe – Kragujevac širom otvorio vrata humanitarnoj akciji

Fondacija “Zajedno za mlade” doktor Danica Grujičić, uz podršku “Svetosavskog zvonceta”, pokrenula je akciju “Zajedno za dečje osmehe”. Mnogobrojne organizacije, preduzeća, lokalne samouprave, javne ličnosti i građani, prikupljaju novac, paketiće i druge potrepštine za decu u siromašnijim sredinama, a posebno na Kosovu i Metohiji. Kragujevac je jedan od gradova koji se uključio u akciju.

Istorijski muzej dobija novi dom na Savskom trgu – šta će biti prikazano na otvorenoj izložbi

Zgrada nekadašnje Glavne železničke stanice novi je dom Istorijskog muzeja Srbije. Nije moglo postojati bolje mesto za našu ustanovu kulture, posebno što 57 godina nemamo svoju zgradu a sada smo dobili zgradu koja simbolički pripada Savskom trgu, izjavila je direktorka muzeja Dušica Bojić.