Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Ambasador Kube i Naši održali konferenciju – U Srebrenici nije bio genocid, Kubu skinuti sa liste zemalja koje podržavaju terorizam

Sastanak konferencija

Držanje Kube na spisku zemalja koje su SAD označile kao države koje podržavaju terorizam dešava se samo zato da bi se opravdale sankcije Kubi. Nema drugog razloga da bi sankcije opstale, izjavio je Lejde Ernesto Rodrigez Hernandez, ambasador Kube u Beogradu, na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj podršci toj karipskoj zemlji.

On je najpre zahvalio Konzervativnom pokretu Naši na organizaciji ove konferencije, ali je i uzvratio zahvalnost koju mu je ovaj pokret izrazio zbog podrške Kube prilikom glasanja o rezoluciji UN o navodnom genocidu u Srebrenici.

– To je samo jedan dokaz prijateljstva i bratstva sa narodom Kube. Kuba će se uvek protiviti ovakvim akcijama koje krše međunarodno pravo i povelju UN. Ova rezolucija ne doprinosi miru i pomirenju na Balkanu, već stigmatizaciji Srba. Ali kada vidimo rezultate i broj glasova protiv i suzdržanih, mislim da je to moralna pobeda i da je ta rezolucija propala – rekao je Hernandez.

On je izneo da se Kuba nalazi u teškoj ekonomskoj, trgovinskoj i finansijskoj situaciji zbog mera SAD, koje su dodale još jedan paket od 243 sankcije, a sve zato što je Kuba uvrštena na spisak zemalja koje podržavaju terorizam.

– Svi naši prijatelji kažu: „To mora da je šala“ i ne veruju u to, ali to nama donosi katastrofalne posledice jer su nam sprečene finansijske transakcije i pristup novim tehnologijama – objasnio je ambasador.

Hernandez je podsetio da je Kuba pod sankcijama i blokadom SAD već 62 godine. Kako je objasnio, SAD su skinule Kubu sa spiska zemalja koji ne sarađuju dovoljno na borbi protiv terorizma, a zadržale na drugom spisku, zemalja koje podržavaju terorizam.

– Kuba ne podržava terorizam, ona je žrtva terorizma – zaključio je ambasador Kube.

Ivan Ivanović, predsednik konzervativnog pokreta Naši, istakao je da srpski i kubanski narod dele zajedničku istoriju, jer su i jedni i drugi „propatili od američkog imperijalizma“.

– Danas zahtevamo da se Kuba odmah skine sa liste zemalja koje podržavaju terorizam. Ne postoje dokazi o tome, i Kuba je žrva terirističkih napada orkestriranih iz SAD – ocenio je Ivanović.

On je ukazao da je na Fidela Kastra, legendarnog kubanskog predsednika, bilo pokušano 600 atentata uključujući i eksplozivne cigare.

– Kuba je bila svetionik borbe protiv imperijalizma i nepravde, a SAD su najveći svetski izvoznik terorizma. Kuba je slala lekare širom sveta, a SAD su slale bombe i vojne trupe – naglasio je Ivanović.

On je otkrio i da je ovih dana otvorena kubanska klinika u Beogradu, gde se po metodama najsavremenije medicine leče brojne bolesti, sve do kancera.

– Sankcije moraju prestati, neka živi Kuba, neka živi Revolucija – poručio je predsednik pokreta Naši.

Profesor doktor Boris Bratina izneo je anegdotu sa protesta koji je usledio nakon hapšenja Radovana Karadžića pre 16 godina.

– Narod je počeo demonstracije i svi smo bili ogorčeni. Tada smo tražili u prodavnici zastavu i nisu imali srpsku zastavu, ali smo videli da imaju kubansku. Tu zastavu smo nosili na protestima i svi su mislili da smo Kubanci. Kada nam je jedna grupa momaka,nezadovoljna zbog ideloških razlika, prišla i pitala šta će nam zastava Kube, rekao sam: „Možete li naći zastavu koja više nervira Amerikance od ove?“. Od tada nisu više ništa pitali – ispričao je Bratina,izvadivši i raširivši upravo tu zastavu koju su nosili na protestima.

On je zatražio ukidanje svih sankcija Kubi.

– Imali smo sankcije i znamo kako je to, a Kuba je to pet puta više preživela. Živela sloboda, živela Kuba, živela Srbija – uzviknuo je profesor Bratina.

Advokat Stevan Damnjanović je primetio da smo svedoci da međunarodno pravo i pravda ne postoje.

– Posle Drugog svetskog rata Amerikance smo gledali kao oslobodioce, a sada ih većina sveta gleda kao neprijatelje. Nama je Kuba pomogla u UN oko rezolucije o Srebrenici i oni su naši prijatelji. Kuba je uvek bila za pravdu i poštenje. Živela Kuba, živela Srbija –poručio je Damnjanović.

Ekonomista Miljan Jovićević kazao je kako mnogi misle da u politici nema karaktera, ali je Kuba pokazala da ona ima karakter u politici.

– Kuba je našla načina da se u uslovima sankcija finansira iz sopstvenih izvora, tu je zdravstveni turizam, izvoz šećera, među vodećima je kada su u pitanju rude nikla i kobalta. Barak Obama je malo popustio te sankcije Kubi, ali su dolaskom Trampove administracije ponovo zategnuti odnosi. Verujem da Tramp neće praviti istu grešku ako ponovo postane predsednik SAD – poručio je Jovićević.

Tagovi:
Pročitajte još: