(ANKETA-VIDEO) Reakcije Somboraca na Daru iz Jasenovca

Od „nije za Oskara“ ili „odličan i potreban“, do „neizdrživo brutalan“ i „ni delom prikazana zla logora“- lavine komentara preplavile su društvene mreže i podelile ne samo Balkan, nego i svetsku javnost nakon emitovanja filma „Dara iz Jasenovca“. O užasima Jasenovca najbolje je rekla Nataša Drakulić, scenaristkinja filma: Gradacija bola ne postoji. Postoji bol i neprebol. Sve ono što ja znam o Jasenovcu, a ne mislim da znam dovoljno bez obzira koliko sam se spremala, jer nemoguće je znati sve o tim užasima, to je neprebol. Drago mi je što smo uspeli da snimimo ovaj film, ali svaki čovek koji je stradao na tom mestu zaslužuje film o sebi. A postoje i oni koji o tim užasima ne mogu da pričaju. 

I dok ankete u susednoj Hrvatskoj pokazuju da ljudi malo ili ništa ne znaju o najstravičnijem logoru smrti ikada, naši sugrađani Natašin neprebol, te neprebol preko 700 hiljada jasenovačkih duša, teško opraštaju.

Uprkos tome što Dara nastavlja da drma javnost širom Srbije i Hrvatske, te lošim reakcijama koje dolaze iz susedne nam zemlje, zlodela NDH ne smeju ostati zaboravljena i nikada ne smeju biti oproštena. Ako je Dara bila to što je svetu trebalo da svet razume egzodus srpskog naroda, onda Dari Srbi duguju jedno veliko hvala.