Apatin: Održana Svetosavska akademija

U velikoj sali apatinskog Kulturnog centra održana je Svetosavska akademija kojom je obeležen dan posvećen prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi.
Sve škole u Srbiji proslavile su Savindan kao školsku slavu u spomen na sveca zaštitnika đaka i prosvetnih radnika.
Prisutne prosvetne radnike, đake, sveštena i vojna lica, predstavnike škola, institucija, lokalne samouprave, roditelje i građane pozdravio je Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin i čestitao im Savindan.

-Rastko Nemanjić je naš duhovni i svetovni otac, jedan od najdragocenijih stubova naše istorije, tradicije, kulture i civilizacije. Nismo imali većeg starešine, niti imamo, kao što nemamo ni njemu ravnu paradignu kulture i prosvetiteljstva. Nemaju je mnogo veći narodi od nas. Tolika je množina prednosti i vrednosti u ovom čoveku. Poklonik Hrista, humanista, ujedinitelj, državnik, misionar, diplomata, neimar, učitelj pravoslavlja, slovoljubac i vaseljenski čovek. Sveti Sava je postao simbol srpske nacije. Oplemenio je dušu Srbije vrlinama izvornog hrušćanstva, rekao je Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin.
On je dodao da je Sveti Sava hrišćanstvo propovedao na ljudima razumljiv način i uveo plemenite vrednosti duše u srpski narod. Da se u narodu javlja kao borac za istinu i onaj od koga očekuju bolju budućnost. Da je ovaj svetitelj naučio svoj narod da istraje na pravednom putu, kao i da je Srbe na pravi način uveo u red krštenih i prosvećenih naroda.

Zato i nosimo njegov blagoslov, sve dotle dok smo kršteni i posvećeni njegovom pravoslavnom verom, kazao je Škrbić.
Predsednik je u svom govoru podsetio da ljudi su koji imaju viziju o boljoj Srbiji uvek isticali da je đacima potrebno znanje, ali i da ono mora biti primenljivo u praksi da bi dobili sposobne kadrove. Rekao je da u vremenima u kojima živimo treba vratiti autoritet nastavnicima, da se cene oni koji su posvećeni svom poslu iskreno i trajno, ali i da je potrebno više uključiti roditelje u proces obrazovanja. Predsednik Škrbić je istakao da svi zajedno moraju učestvovati u životu đaka.
Sveti Sava je utemeljivač Srpske pravoslavne crkve i Savindan je jedan od najznačajnijih njenih praznika. Besedu o Svetom Savi Stoga govorio vojni sveštenik Ljubiša Čović u kojoj je, između ostalog, rekao

-Najveća vrednost misije Svetoga Save ogleda se ne toliko u lepoti materijalnoga graditeljstva, koliko u oblikovanju srca svoga naroda ovom verom koja gore pomera. Carstva su dolazila i prolazila, zavojevači nadirali i netragom nestajali, vladari se smenjivali, država uspostavljala i padala, samo je svetosavska crkva Hristova za sve to vreme dostojanstveno i odvažno svedočila svoje neodstupno sledovanje nepotkupljivim idealima neba ostajući pri tom na svim ovozemaljskim golgotama uz rod Nemanjin i Savin, neumorno ga tešeći i krepeći da izdrži i sačeka zoru spostvenog vaskrsenja. Crkva svetosavska nije nešto apstraktno i nije tamo negde nego je konkretno sada i ovde jednim svojim delom sabrana. Nju ne čini isključivo sveštena jerarhija nego najpre narod Božiji iz koga se roje sve njegove službe i priznanja. Zato ovu duhovnu gozbu prinosimo prvenstveno Svetom Savi kao uzdarje za besmrtni dar vere, a onda i sebi samima kao deci njegovoj sa namerom da osvežavanjem sećanja na svetosavske vrednosti iste upotrebimo za lično izgrađivanje i spasenje, izneo je u besedi sveštenik Ljubiša Čović.
U programu su učestvovali glumac Pero Stojančević koji je govorio pesme o Svetom Savi i Gradski hor „Jedinstvo“ na čijem repertoaru su bile duhovne pesme.Preuzeto: radiodunav.com