Apatinskim učenicim i studentima veće stipendije u 2019.godini

Opština Apatin donela je odluku o povećanju iznosa stipendija koje dodeljuje učenicima i studentima u 2019. godini sa 7000 na 9000 dinara mesečno.

– Ovo je sigurno odlična vest za sve naše studente. Povećanje će važiti od iduće budžetske godine. Za sada, stipendije koje će biti isplaćene za 2018. godinu će biti po dosadašnjem iznosu, odnosno, 7000 dinara. Od januarske stipendije 2019. godine kreće povećanje koje će iznostiti 9000 dinara. Mislim da će studenti i njihovi roditelji to da osete u svom budžetu. Puno puta sam slušala da opština Apatin ima veliki broj stipendista i zaista sam se uverila da ih imamo više nego okrug zajedno. Ove godine u Opštini Apatin 181 student ispunjava uslove za stipendiranje što je ozbiljna cifra, rekla je Dubravka Korać, potpredsednica Opštine Apatin.

Smerovi na fakultetima za koje opština izdvaja stipendije su prvenstveno deficitarna zanimanja za rad u opštini, kao što su matematika, fizika, prirodne nauke, kadar u oblasti stranih jezika.

– To nam je već godinama boljka. Studenti koji završe te fakultete, a nije ih lako završiti, nalaze vrlo dobra radna mesta u Novom Sadu, Beogradu, odnosno, mestima u koijma su studirali i ne vraćaju se u našu opštinu. To je naš veliki problem. Pored njih, potrebi su nam stručnjaci svih profila. Ne treba se ograničavati samo na određeni smer, ako ste najbolji u nekoj oblasti kojom se bavite, vi ste potrebni ovoj opštini. Tako da ne treba birati samo po potrebi, nego i po afinitetu. IT sektor se razvija na globalnom nivou gde studenti imaju mogućnost individualnog zapošljavanja i rada. To je nešto što je kao smer, trenutno najpoželjnije, rekla je Dubravka Korać.

Izvor: Radio Dunav