Aplikacije za putovanja

Bez telefona se danas nigde ne može, naročito ne na neke nepoznate i daleke destinacije. Mobilni telefoni nam na putovanjima mogu pomoći na više načina: tu su za snalaženje u prostoru, prevođenje sa stranih jezika, rezervaciju smeštaja, prevoza, preporuke restorana. Zanimljivo je to što telefoni danas mogu u potpunosti zameniti ne samo turističke vodiče, već i čitave turističke agencije.

U narednim pasusima ćemo govoriti o aplikacijama koje su se pokazale kao najfunckionalnije kada su u pitanju putovanja.

Aplikacije za navigaciju

Vrlina aplikacija za navigaciju, osim toga što će vam pokazati gde se nalazite i kako da dođete do određene destinacije, jeste i što one mogu izračunati koliko vam vremena treba da do željenog mesta stignete. Odrede vam rutu u odnosu na to da li planirate da idete pešice ili nekom vrstom prevoza i u odnosu na to vam odrede rutu, što zaista može biti od pomoći kada su vam potrebne prečice ili da izbegnete velike gradske gužve.

Google Maps

Jedna od najpoznatijih, ali i najsavršenijih aplikacija za navigaciju je savkako Google Maps. Njih čak i nije potrebno da instalirate ako imate Android telefon, ona se već nalazi u osnovnim aplikacijama mobilnog.

Ova aplikacija je, dakle, besplatna, a možete je koristiti i u offline režimu, zato što ima opciju skidanja mapa. Neophodno je samo da uključite GPS. Vrlina Google Maps-a je i u tome što vam pruža informaciju do kad rade određeni kafići, muzeji, pa čak i koliko su ta mesta posećena u određenom delu dana

Citymapper

Iako je i dalje u rastu (nije još pokrila mnoge gradove), Citymapper je već jedna od najboljih aplikacija za javni prevoz. Ona nudi najbrži način da uz pomoć javnog prevoza stignete do vaše destinacije, uz to i kombinujući različite stanice ako je to potrebno.

Čak i kada niste povezani na internet na ovoj aplikaciji imate mogućnost da pogledate kada će autobus ili metro stići na vašu stanicu, a i označeno vam je isto na kojoj stanici treba da siđete. Dakle, mogućnost da se izgubite je minimalna.

Aplikacije kao turistički vodiči

Jedna od novijih mogućnosti koje nude aplikacije za mobilne telefone jeste da vas kompletno provedu kroz grad pružajući vam sve neophodne informacije, vodeći vas kroz turističke atrakcije i pričajući vam o zanimljivostima.

Detour

Detour je jedna od novijih aplikacija koja će nesumnjivo imati sve veću popularnost. Naime, uz pomoć GPS-a aplikacija vas vodi kroz grad, a narator je lokalac koji odlično poznaje svoje mesto. Tako imate mogućnost da otkrijete sa ovom aplikacijom više nego što biste to mogli sa turističkim vodičem.

Ipak, Detour trenutno pokriva svega 17 gradova, ali ako se nađete u jednom od njih ona će vam nesumnjivo pomoći da bolje upoznate dato mesto. Gradovi su sledeći: San Francisko, Njujork, Los Anđeles, Ostin, Vašington, Boston, Portland, Savana, Čarlston, Čikago, Rim, Berlin, Marakeš, London, Pariz i Barselona.

Culture Trip

Ova aplikacija je daleko poznatija od prethodne i pokriva mnogo više destinacija. Aplikaciju možete besplatno skinuti sa svog iPhon-a ili Android telefona. Obavezno je instalirajte pre puta i nećete zažaliti.

Aplikacija vam nudi zanimljive informacije o svakoj turističkoj atrakciji, dakle, postoji zanimljiva priča o svakoj većoj znamenitosti u gradu. Sadržaj prate i ilustracije, slike i animacije. Uz Culture Trip ćete definitivno saznati mnogo toga o gradu i uvideti da vam vodič nije neophodan da biste više saznali o kulturi i istoriji određenog mesta.

Aplikacije za organizaciju putovanja

Skyscanner

Želite da rezervišete mesta na jeftinim letovima, iznajmite auto ili sobu – sve to vam omogućava Skyscanner. Prigodan je naročito kada su daleke destinacije u pitanju, jer nude i najjeftinije kombinacije letova kada ne postoji direktan let.

Preuzeto: itmagazin.info

Foto: cazin.city