Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Arhitekta kažnjen jer njegov most u Veneciji ne može da izdrži veći broj turista

Čelnici Venecije proteklih godina suočavaju se sa brojnim izazovima kada je reč o broju turista koji posećuju ovaj slavni grad, a poslednji u nizu je most koji ne može da izdrži navalu posetilaca.

Španski arhitekta Santjago Kalatrava kažnjen je sa 78.000 EUR jer je dizajnirao most koji se proteže preko Velikog kanala, ali ne uspeva da izdrži prevelik broj turista. Odluku je doneo italijanski sud poručivši da je arhitekta bio nemaran kad je konstruisao most, ali i navodeći da je Kalatrava dizajnirao još četiri mosta, uključujući one u Dalasu i Kalgariju, što znači da je imao dovoljno informacija kako treba da radi.

Most Ponte della Costituzione, dug oko 90 metara, završen je 2008. godine i svečano otvoren. Naziv je dobio po italijanskom Ustavu koji je tada obeležavao 60. godišnjicu postojanja.

Grad je, međutim, podigao tužbu protiv arhitekte jer most sa čeličnim okvirom i staklenim panelima nije izdržao navalu gostiju i njihovih kofera. Nekoliko staklenih stepenica moralo je da bude zamenjeno.

Ovo nije prvi problematičan projekat španskog arhitekte. Njegov projekat nebodera “Chicago Spire” otkazan je 2015. godine zbog, kako je navedeno, “globalne finansijske krize”.

U međuvremenu, u Veneciji su uvedene striktnije kontrole putnika, zabranjeni su koferi s točkićima, a posetiocima koji ne prenoće u gradu naplaćuje se taksa od 10 EUR.

Foto: Efierd/shutterstock.com
Preuzeto: eKapija
Tagovi:
Pročitajte još: