ATRAKCIJA NA DUNAVU: Most kod Beške preko Dunava najduži je u Evropi

Most na Beški je najduži most preko Dunava

Most kod Beške preko Dunava je sagrađen u okviru projekta auto-puta Beograd-Novi Sad-Subotica.

Ukupna dužina mosta je 2.205 metara, a širina 14, 4 metara. Most ima tri trake za drumski saobraćaj i dve pešačke staze širine 1,7 metara.

Usled velike razlike u nadmorskoj visini leve i desne obale Dunava, most je dizajniran sa nagibom od 2,3 odsto što je ujedno i najveći nagib na auto-putu. Tokom srednjeg vodostaja on se uzdiže 51 metar iznad Dunava.

Most kod Beške najduži je most preko Dunava u Evropi – 2,2 kilometra, širok je 15 metara, a nalazi se 55 metara iznad vode. Po izgledu se ne razlikuje od susednog starog mosta, udaljenog pet metara. Finansiran je iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

U most je ugrađeno 67.000 kubika betona, 9.700 tona armature, 14.000 metara šipova i 47,6 kilometara kablova. Glavni projekat izradili su inženjeri iz Srbije, Nemačke i Austrije, a na izgradnji su bili angažovani radnici iz Srbije, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Norveške, Švedske, Engleske i Holandije.

Glavni dizajner mosta je bio Branko Žeželj, a izgradila ga je Mostogradnja između 1971-1975. Most se nalazi u blizini mesta Beška po čemu je i dobio naziv.

Dana 3. oktobra 2011. je otvoren i drugi most kod Beške i time je posle skoro 20 godina završen auto-put Beograd-Novi Sad-Subotica.

Preuzeto: Srbija Danas