Balkansko arhitektonsko bijenale u novembru u Beogradu

Balkansko arhitektonsko bijenale (BAB), četvrto po redu, održaće se u Bioskopu Balkan u Beogradu od 14. do 21. novembra 2019. godine, sa temom Dekodiranje Balkana.

Reč je o naučno-kulturnom događaju, koji podrazumeva izložbu arhitektonskih i urbanističkih projekata, izložbu nameštaja i enterijera i međunarodnu naučnu konferenciju.

– Namera Balkanskog arhitektonskog bijenala je da se prikaže i preispita polje kritičkog regionalizma na području Balkana, kao i da se uspostavi internacionalni dijalog unutar prakse – navodi se u saopštenju.

Osim glavne selekcije, gde su izloženi radovi u više kategorija (arhitektura, urbanizam, enterijer, dizajn) u formi panoa, maketa, video materijala, objekata dizajna, održaće se i prateći program BAB-a, koji obuhvata BAB bioskop kao i razne panele i diskusije sa eminentnim stručnjacima iz zemlje i regiona.

Na izložbi će učestvovati dizajneri, arhitekte i projektni biroi iz Albanije, Bugarske, Severne Makedonije, Grčke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Turske, dok je ovogodišnja zemlja domaćin Crna Gora.

Izložbu će pratiti konferencijski skup sa temom “Kritičko dekodiranje Balkana”. Konferencija će se baviti konceptom kritičkog regionalizma tj. reakcijom savremenog stvaralačkog duha i otkrivanjem obrazaca za rešavanje zajedničkih problema u svakodnevnoj arhitektonskoj praksi.

Stručni žiri na čelu sa dr Sonjom Radović Jelovac dodeliće nagrade u četiri kategorije: urbani dizajn, arhitektura, dizajn nameštaja i enterijera, konkursi i nerealizovani projekti.

Sve prijave za izložbu se vrše putem mejla do 20.10 (rana kotizacija), odnosno do 1.11. Više informacija na sajtu BAB.

Foto: Youtube screenshot
Preuzeto: eKapija