Banana poboljšava raspoloženje

Zapazili ste verovatno gledajući tenis da je glavna voćka koju tokom iscrpljujućih mečeva teniseri koriste – banana.
Glavni razlog zbog kojeg sportisti koriste banane je što one pomažu da se reguliše nivo elektrolita u krvi i daju brz energetski podsticaj organizmu. Ali, banane imaju tako poseban sastav vitamina, minerala i drugih korisnih komponenata da mogu poslužiti kao prirodno sredstvo da se podstakne rad creva (redovna stolica), smire nervi, poboljša rad mozga, pa čak i ublaži potištenost. 

Banane sadrže triptofan, belančevinu koja doprinosi opuštanju nerava i popravlja raspoloženje. Triptofan se koristi u organizmu u proizvodnji serotonina, tzv. “hormona sreće”. Zbog toga se u literaturi kaže da banane čak mogu da pomognu u ublažavanju simptoma depresije. Činjenica da banane sadrže triptofan, i to u kombinaciji sa B vitaminima, čini ih najpogodnijom namirnicom za kasne večernje obroke, jer ta kombinacija značajno pomaže da san bude kvalitetniji.  

Banane su odličan izvor rastvorljivih biljnih vlakana. Biljna vlakna su neophodna ne samo da podstaknu kretanje creva, nego i da se izbace toksini iz organizma koje jetra zajedno sa žuči izlučuje u creva, pošto vlakna vezuju te toksine za sebe. Banane pomažu da se uspostavi normalan rad creva ukoliko imate problema sa zatvorom, ali pomažu da se creva smire i kada imate suprotan problem, dijareju, pošto ublažavaju iritaciju sluzokože. 

Osim kompleksa vitamina B, banane sadrže veliku količinu kalijuma. To je važan mineral u sastavu telesnih tečnosti koji doprinosi regulaciji rada srca i bubrega. Neuronima u mozgu je potrebna posebno velika količina kalijuma, jer ukoliko je ona niska, to može dovesti do osećanja “magle u glavi” i problema sa mišljenjem i pamćenjem. 

Piše: Vanja