Banja Junaković u 2016. zabeležila oko 36.000 noćenja gostiju

Najveći velnes i spa centar na Balkanu već šest godina čeka završnu fazu unutrašnjeg uređenja. Sedam bazena u zatvorenom i dva na otvorenom, uz ukupnu površinu od 9.000 metara kvadratnih, u banji Junaković su i danas najambiciozniji projekat srpskog turizma. Za njegov završetak nedostaje oko 4 mil EUR.

Objekat je, kao i banju Junaković, osmislio bivši predsednik Opštine Apatin Živorad Smiljanić, a još se ne zna da li će ga završavati opština, koja je i vlasnik ili će biti ponuđen nekom investitoru.

To je bila i tema razgovora potpredsednika Pokrajinske vlade sa rukovodstvom banje.

– Sigurno je da je ovo nekada bio najambiciozniji projekat, ali ja ga prepoznajem i sada kao najambiciozniji. Upravo ovakav potencijal u Srbiji možda i nemamo, koji je izgrađen na ovakvom nivou i sa ovakvom zamišlju. Naši turisti danas odlaze u Mađarsku i Sloveniju, a mi produbljujemo spoljnotrgovinski deficit zbog toga. Žao mi je, jer ovaj objekat govori da nemamo dovoljno kreativnih potencijala kod naših investitora i nosioca kapitala – istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković.

Banja Junaković je ove godine zabeležila oko 36 hiljada noćenja. Popunjenost kapaciteta bila je oko 40%.

– Budućnost je u komercijalnim programima. Pacijenata ima sve više, korisnika usluga banje i banjskog turizma, ali sa lečenjem. Budućnost banja u Srbiji je da se održi naš zdravstveni turizam – objašnjava direktor specijalne bolnice za rehabilitaciju Junaković, Rajko Majstorović.

Turistički poslenici kažu da bi završetkom velnes centra i izgradnjom hotela koji je planiran uz njega, ovo zaista mogao da postane najprofitabilniji projekat srpskog turizma.

Izvor: Ekapija