Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Beba na plaži

Odmor i odlazak na more, letovanje i kupanje, sunčanje i lenčarenje… e, to je bilo nekada. Sada se odmor sa bebom iz korena promenio. Ovo maleno biće je zauzelo prvo mesto u svemu, pa i u odmoru, a roditeljima je odmor veoma potreban.

Pa, kada je već tako, ne preostaje ništa drugo nego da pokušamo da vam odmor sa vašim princom ili princezom ne samo olakšamo, već i učinimo što prijatnijim za sve.

Sunčanje

Da li beba sme da boravi na suncu?
Prvo i najvažnije, jeste izbegavanje direktnog izlaganja suncu. Ne dajte da vas oblaci zavaraju. Kroz njih sunčevi zraci takođe prolaze. Budite svesni i refleksnog zračenja. Ni u senci vaša beba nije zaštićena, jer se sunčevi zraci reflektuju od peska, vode, betona.
Ako odlučite da na more krenete sa bebom, pre svega, trebalo bi da razmislite o bezbednosti i higijenskim uslovim.

Pošto je koža bebe mnogo tanja od kože odraslih, smanjena joj je zaštitna funkcija, odnosno funkcija lojnih i znojnih žlezda, zaštita od hladnoće i mehanička otpornost, a povećana joj je propustljivost. Proizvodnja melanina (pigmenta kože) još nije uspostavljena, pa je smanjena zaštita od UV zračenja. Stoga je veoma važno posvetiti pažnju nezi i zaštiti dečje kože, naročito na moru.

Kupanje

Da li je bebi hladna voda?
Telesna toplota kod novorođenčeta ne može da se reguliše prvih šest do dvanaest meseci, tako da se sa svojom bebom ne možete kupati u bilo kojoj vodi. Ako je vama voda prohladna, bebi je svakako hladna.

Obavezan je i kupaći
Za kupanje obavezno treba koristiti gaćice za male plivače, kako bebina kaka ne bi plutala naokolo po moru ili bazenu.

Koliko beba sme da ostane u vodi?
Važno je pratiti detetove reakcije. Ako beba počne da se trese i usne joj postanu plave, krajnje je vreme da je izvadite iz vode i umotate u peškir da se ugreje. Mnoge bebe uživaju u kupanju u moru, ali najduže deset minuta. 

Da li je potrebno bebu ispirati nakon kupanja?

Nakon kupanja, treba isprati morsku so sa kože slatkom vodom, a ukoliko je more puno planktona (plitke uvale sa toplijim i mutnijim morem), upotrebite i bebi sapun. 

Posebno je važno da mesto za kupanje, gde idete sa bebom, bude čisto, mirno, i da u blizini postoje spasioci.

Da li beba sme da se kupa u bazenu?
Ako ste se odlučili za kupanje u bazenu, važe ista pravila: obavezno je ispiranje posle kupanja, jer je voda u bazenu hlorisana, pa može da ošteti osetljivu kožu bebe.

Ishrana

U velikoj ste prednosti što se ishrane tiče, ukoliko vaša beba sisa. Ponuditi joj dojku češće, kako bi se zadovoljila povećana potreba za tečnošću. 
Ako je beba na adaptiranoj formuli, treba je pojiti negaziranom, niskomineralizovanom flaširanom vodom, ili prokuvanom i ohlađenom “česmovačom”.

Preuzeto: Yumama.com

Tagovi:
Pročitajte još: