Besplatno testiranje na HIV u Kuli

U okviru obeležavanja Evropske nedelje testiranja na HIV danas je u Kuli sprovedena akcija besplatnog, dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja. Prilikom testiranja korišćeni su brzi testovi čiji su rezultati dobijeni nakon 20 minuta, a testiranje je besplatno i anonimno. Akciju su podržali direktor Doma zdravlja Kula dr Žarko Ševin i njegova zamenica dr Ljiljana Beronja. Akciju je organizovala Omladina Jazasa iz Kule i Novog Sada u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Vojvodine.

Testiranje na HIV predstavlja jedini način da se utvrdi da li je neko zaražen uzročnikom side. Upravo rano otkrivanje infekcije omogućava pravovremeno lečenje, ali i kvalitetan i dug život osobama inficiranim HIV-om.

Institut za javno zdravlje Vojvodine priključio se akciji “Evropska nedelja testiranja”, čiji je cilj da što više ljudi postane svesno svog HIV i hepatitis statusta, s obzirom na to da jedna o tri inficirane osobe ne zna da je inficirana.

Prilikom testiranja korišćeni su brzi testovi čiji su rezultati dobijeni nakon 20 minuta, a testiranje je besplatno i anonimno.

Pored Kule, akcija će biti organizovana u Novom Sadu, Vrbasu, Bačkoj Palanci i Bečeju. Evropska nedelje testiranja na HIV i hepatitis ove godine se obeležava od nedelje, 19. do petka 24. novembra.

Izvor: kula.rs