Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Biće struje i kad sad „odvrnemo“ klima uređaje, obećavaju iz EPS-a

eps struja

Proizvodni kapaciteti EPS-a rade sigurno i stabilno, što će obezbediti dovoljnu količinu električne energije, kako za privredu, tako i za građane i u uslovima očekivanog povećanja potrošnje električne energije usled najavljenog toplotnog talasa, rekao je danas David Žarković, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj u „Elektroprivredi Srbije“.

Žarković je rekao Tanjugu da je upotreba klima uređaja značajno doprinela povećanju potrošnje električne energije.

– Možemo reći da je potrošnja električne energije u junu, usled povećanog korišćenja klima uređaja, bila veća za čak 20 odsto – rekao je Žarković.

Na pitanje kako savetuje građane koji žele da uštede potrošnju struje u letnjim mesecima, Žarković kaže da je nerealno tražiti im da prestanu sa korišćenjem klima uređaja.

– Kao i u zimskim mesecima, tako i u letnjim mesecima, stoje one opšte preporuke kako efikasno koristiti električnu energiju, a to je da se klima uređaji održavaju čistim i da se izvrše remonti. Takođe, da se temperatura ne spušta baš na neke minimalne moguće temperature, jer to utiče na potrošnju, a s druge strane nije ni zdravo – poručio je Žarković.

Kada je reč o proizvodnji energije u termoelektranama, Žarković ističe da se sve odvija po planu, ali da je u toku period remonta.

– Većina remonta je završena u drugom kvartalu. Neki proizvodni kapaciteti su u kapitalnom remontu, kao što je „TENT A2“, „Kostolac B1“, a jedan agregat u reverzibilnoj hidroelektrani ‘Bajina Bašta’ je u revitalizaciji – kazao je Žarković.

Žarković ističe da su deponije uglja na nivou od 1,6 miliona tona, kao i da je u reverzibilnim hidroelektranama akumulirano više od 520 gigavat-časova (GWh) električne energije.

Govoreći o maksimalnoj potrošnji proteklog meseca, izvršni direktor za elektroenergetski portfelj EPS-a navodi da je rekordna dnevna potrošnja, na temperaturi od 38 stepeni, bila 97 GWh.

– Prošle godine za ekvivalentnu temperaturu potrošnja je bila negde oko 80 GWh i to je povećanje potrošnje od gotovo 20 odsto. Na mesečnom nivou potrošnja je veća za 150 GWh, što je ekvivalentno mesečnoj proizvodnji jednog bloka od 200 megavata – rekao je Žarković.

Tagovi:
Pročitajte još: