Biljke za mozak

Tokom vremena naš mozak slabi sa brzinom rada. Odliku mladosti čine koncentracija, dobra memorija, pozitivno razmišljanje i dobro zdravlje.

Mozak može da bude u dobroj kondiciji i u kasnijim godinama, ako o njemu vodimo računa. Jedan od načina je upotreba biljaka koje pomažu radu mozga. Naravno, ne misli se samo na poboljšanje memorije i koncentracije već i na mentalnu energiju. Lošu hemiju u mozgu čini prisustvo psihičkog umora, depresije, naglih promena raspoloženja…

Neke od najboljih biljaka za mozak su:

Ginko biloba je jedna od najboljih biljaka za mozak. Ona podstiče moždanu mikrocirkulaciju.  Pokazala se kao jako dobra u slučajevima smanjenog protoka krvi u mozgu, posebno kod starijih osoba. Ova biljka je jako korisna ljudima koji imaju vrtoglavicu, glavobolju, poremećaj sluha, teškoće u koncentraciji, gubitak sluha, Alzheimerovu bolest.

Žen-šen usporava proces starenja mozga. Ima sposobnost da podigne mentalnu snagu. Poboljšava ceolokupno zdravlje i predstavlja energetski fan.

Gotu kola podstiče razmenu energija i materija u mozgu. Veoma dobro se pokazala u slučajevima mentalnih poremećaja i senilne demencije. Ima sposobnost da poveća stepen inteligencije, odnosno povećava moć shvatanja, pamćenja i razumevanja, a istovremeno smanjuje stres i depresiju, kao posledicu mentalne neravnoteže.

Ruzmarin je biljka koja podiže krvni pritisak i koncentraciju. Ima sopsobnost da poboljšava pamćenje, popravlja raspoloženje, smanjuje napetost mišića, smanjuje napetost nerava i otklanja psihički umor.

Kardamon semenke pozitivno utiču na vid i mozak. Ove semenke važe za mentalni stimulans i imaju sposobnost da jačaju mentalnu snagu. Oslobađaju od napetosti u mišićima.

Orah je veoma koristan, jer sadrži omega-3 masne kiseline, a svi znamo da su te kiseline veoma važne za mozak i njegovo funkcionisanje. Orah predstavlja hranu za mozak. Osobe koje u krvi imaju veći nivo ovih kiselina imaju manje šanse za nastanak moždanog udara. Takođe, imaju manji rizik od razvoja degenerativnih bolesti. Omega-3 masne kiseline su bitne za belu masu u mozgu, jer su odgovorne za sposobnost učenja, sposobnost donošenja odluka, brzo reagovanje, za dobru koncentraciju. Oraštasti plodovi uopšte kao i semenke lana i suncokreta su bogati omega-3 masnim kiselinam. To su biljke koje mogu unaprediti i zaštititi funkciju mozga.

Piše: Mirjana Đerić