Blitva u ishrani dece

Blitva je dvogodišnja je biljka, koja se koristi kao povrće u ishrani ljudi, a koriste se samo listovi blitve bez korena. U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, obarena blitva koristi se kao antibiotik. 

Za decu je veoma bitan vitamin A koji se nalazi u blitvi, jača imuni sistem dece, čineći decu otpornijim na razne infekcije i upale respiratnog sistema, kao što su angina, grip, prehlada, bronhitis. Blitva zbog prisustva vitamina A, pozitivno utiče i na zdravlje dečije kože i kose. Vitamin A čini dečiju kožu nežnom, a kosu jačom. Sprečava isušavanje i infekcije kože, ubrzava zarastanje rana.

Ovo zelenolisnato povrće koje se gaji širom Mediterana sadrži veoma malo kalorija i masti, a dosta biljnih vlakana, pa je odlična za ishranu koja ima za cilj kontrolu holesterola i telesne težine.

images (2)
Listovi blitve su odličan izvor antioksidanasa i vitamina C za decu. Blitva je bogata i kompleksom vitamina B, kao što su folati, nijacin, vitamin B6, tiamin i panotenska kiseline. Bogata je i vitamimom A i njegovim prekursorima, antiokdsidantima kao što su beta-karotin, lutein i zeaksantin.
Bogat je mineralima kao što su bakar, kalcijum, natrijum, kalijum, gvožđe, mangan, koji igraju značajnu ulogu u kontroli krcnog pritiska, formiranju antioksidantnog enzime superoksid-dismutaze, kao i za formiranje crvenih krvnih zrnaca i ćelijsku oksidaciju. 
Interesantno je da je blitva i izvor omega-masnih kiselina. 

Piše: Vanja