BRAVO: Srbija posle maratona odbranila titulu šampiona Evrope

Izabranice Zorana Terzića slavile posle pet setova.

Odbojkašice Srbije odbranile su titulu šampionki Starog kontinenta pošto su u maratonskom meču finala Evropskog prvenstva savladale domaćina Tursku sa 3:2 (21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:13). Posle izgubljenog prvog seta Srbija je uspela da osvoji naredna dva, ali je Turska uspela da izbori peti set u kojem je Bjanka Buša izrasla u junaka odbrane titule.

Dobro su izabranice Zorana Terzića počele finalni meč i stekle prednost od tri poena, ali su Turkinje posle prvog tehničkog tajm-auta stigle do ziejdnačenja. Srbija blokom uspeva ponovo da dođe do vođstva 13:11, ali su posle drugog tehničkog tajm-auta Turkinje stigle do potpunog preokreta i vođdstva 16:14. U tim trenucima igra Srbije nije ni postojala, Turkinje su stigle do 20:15, a ubroz su i osvojile prvi set.

Još jednom su Srpkinje bolje krenule u set i brzo imale vođstvo 5:1 posle as servisa Tijane Bošković. Uspele su Turkije da zaigraju malo bolje, ali je Srbije održavala prednost na oba tehnička tajm-auta. Uspeo je domaćin da iskoristi nekoliko grešaka Srbije, ali su Mihajlovićeva i Boškovićeva  dovele Srbiju do maksimalnih 21:14 u drugom setu. Međutim, uporne Turkinje su uspele da stignu do 23:21, ali je Srbija ipak stigla do izjednačenja u setovima.

Krenule još jednom odlično Srpkinje i u trećem setu što im je donelo i vođstvo od 8:4, a u tome su im pomogle i Turkinje sa čak pet grešaka koje su donele poene Srbiji. Održavala je prednost Srbija i posle tajm-auta, stigla i do 15:10, ali je domaćin serijom od pet poena stigao do izjednačenja. Preko Brankice Mihajlović Srbija je uspela da se ponovo ”odlepi” na 19:16, Turska je vezala dva poena, ali je Srbija osvojila tri poena uzastopno i stigla do 22:18. Mihajlović je i dalje briljirala, a Srbija imala vođstvo 24:21, da bi ubrzo osvojila treći set i povela 2:1.

Već standardno je Srbija imala predfnost na početku novovg seta, ali su ovog puta Turkinje ekspresno uzvratile i stigle do izjednačenja 3:3. Uspela je Srbija da dođe do 8:5 i tajm-auta, ali je domaćin sa tri uzastopna poena stigao do izjednačenja. Ponovo je Srbija uspela da ode na tri poena razlike 12:9, međutim izabranice Zorana Terzića nisu zadržale koncentraciju u tim trenucima i Turska je vezala četiri poena i povela sa 13:12. To je razbudilo Srbiju koja je posle minudsa od jednog poena stigla do vođstva 17:14, da bi Turkinje serijom blokova stigle do vođstva 19:18, ali je onda Bjanka Buša svojim servisima donela preokret i prednost Srbiji 21:19. Ni to nije bilo dovoljno za mirniju završnicu pošto je Turska još jednom prekrenula i povela sa 22:21, da bi ubrzo imala i dve set lopte posle vođstva 24:22 i zatim izborile peti set.

U odlučujućem setu je Turska povela sa 1:0, ali je Srbije preokrenula na 2:1 poenima Boškovićeve. Međutim loš prijem Srbije doneo je Turskoj prednost 5:2, koju su izarabnice Zorana Terzića uspele da smanje na 5:4. Ipak, prijem je i dalje škripao pa je Turska stigla do 7:4, da bi Srpkinje ponovo uspele da priđu na 7:6, ali je ponovo domaćin otišao na tri poena prednosti 9:6. Tada je Bjanka Buša ponovo svojim servisima kao i u drugom setu počela da muči prijem Turkinja i Srbija je stigla do potpunog preokreta sa pet uzatopnih poena i vođstva 11:9. Nije to poremetilo Turkinje koje su uspele još jednom da prekrenu i povedu 12:11, ali je blok Srbije u tim trenucima dobro funkcionisao i doneo vođstvo 14:12 i dve meč lopte.

Preuzeto: Srbija Danas