Brži od 5G: Laserski zraci iz svemira obezbeđuju brzi internet za celu planetu

Oko 700 “Starlink” satelita već se nalazi u zemljinoj niskoj orbiti, a planira se lansiranje još najmanje 11.000, koji bi teorijski mogli da obezbede brzine protoka tri puta veće od brzine 5G mreže.

SpaceX, kompanija Ilona Maska, planira da svim delovima  Zemlje, sa svojih “Starlink” satelita, pomoću laserskih zraka obezbedi internet brzine 100 megabajta u sekundi.

Tokom najnovije misije lansiranja “Starlink” satelita, inženjerka SpaceX-a” Kejt Tajs, otkrila je da je kompanija uspešno testirala intersatelitske lasere za prenos podataka brzinom većom od 100 megabajta u sekundi.

Top 10 Places To Visit AFTER Coronavirus00:00PreviousPauseNext00:00 / 10:26UnmuteFullscreenCopy video urlPlay / PauseMute / UnmuteReport a problemLanguageMox Player

Ovaj test je trebalo da dokaže kako će njihova mreža satelita omogućiti da se takav signal pošalje i na zemlju i obezbedi istu brzinu interneta korisnicima na nedostupnim i nepokrivenim lokacijama. Čak najavljuju da bi teorijski mogli da obezbede i brzine protoka tri puta veće od brzine preuzimanja koju ima 5G mreža u Velikoj Britaniji.

Trenutno se u zemljinoj niskoj orbiti nalazi oko 700 “Starlink” satelita, a planira se lansiranje još najmanje 11.000 kako bi se obezbedila pokrivenost širom sveta.

 Sa performansama koje daleko nadmašuju tradicionalni satelitski internet i globalnom mrežom koju ne ograničava zemaljska infrastruktura, “Starlink” će pružiti širokopojasni internet velike brzine do lokacija na kojima je pristup bio nepouzdan, skup ili potpuno nedostupan – navodi se u izjavi misije “Starlink”, kako Independent.

SpaceX namerava da ovu vrstu usluge obezbedi za sever Sjedinjenih Država i Kanade do kraja godine, a potom se brzo proširi na “skoro globalnu pokrivenost naseljenog sveta do 2021. godine”.

Korisnici na zemlji moći će da pristupe mreži pomoću odgovarajućeg antenskog uređaja koji će im omogućiti da prime signal sa satelita.

Home Launch

Foto: Tanjug/AP

Rani testovi ove tehnologije pokazali su da se brzine interneta koje ona pruža kreću u rasponu od 11 do 60 megabajta, odnosno pet do 18. Trenutno se ne zna da li je SpaceX koristio lasere da bi pomogao ovoj mreži, mada se pretpostavlja da će brzine rasti sa brojem satelita u orbiti, prenosi RTS.

U svom originalnom zahtevu koji je SpaceX podneo Saveznoj komisiji za komunikacije, navedeno je da njihova svemirska mreža može da postigne brzinu od jednog gigabajta u sekundi, brzinu 10 puta veću od 100 megabajta u sekundi.

Međutim, sve više kritika stiže na račun Maskove svemirske agencije i mreže “Starlink”, jer astronomi tvrde da njegovi sateliti ometaju posmatranje noćnog neba. U poslednjem izveštaju jedne od opservatorija stoji upozorenje da će “Starlink” suštinski ometati naučni napredak u proučavanju svemira.

(Telegraf.rs)