Brzom prugom Beograd-Novi Sad do kraja 2021, u planu nabavka vozova – Uskoro projekat za nastavak obnove barske pruge

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da će do kraja 2021. moći da se putuje brzom prugom od Beograda do Novog Sada.

– Izgradnja deonica brze pruge od Beograda do Novog Sada biće završena pre kraja 2021. i moći će vozom da se ide tom prugom. Znamo u kakvom su stanju ranije bile naše pruge, a dosta posla je još pred nama, iako smo u prethodne četiri godine obnovili više od 500 kilometara pruga. Takođe, razgovaramo i o nabavci vozova za tu prugu – rekla je Mihajlovićeva na TV Hepi.
Dodala je da je važno što je kroz ovaj projekat Srbija u saradnji sa kineskim i ruskim kompanijama dobila novo znanje i nove tehnologije, jer srpski inženjeri nisu nikad pre projektovali prugu za brzine od 200 kilometara na čas.
– Sa projektima koje realizujemo, naša železnica izgledaće potpuno drugačije. Ove godine radiće se i projektno-tehnička dokumentacija za nastavak rekonstrukcije barske pruge, čime se pripremamo da iduće godine otpočnemo radove i da i na toj pruzi vozovi mogu da idu prosečnom brzinom od 100 do 110 kilometara na sat – rekla je Mihajlović.
Preuzeto: eKapija