Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Centar za inovacije, put ka savremenim tehnologijama

Centar za inovacije

U Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu, otvoren je „Smart manufacturing inovation center“, prvi takav u regionu, u saradnji novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i organizacije ujedinjenih nacija za industrijski razvoj.

Cilj centra, koji je podržala i republika Slovenija, u prvoj fazi je podizanje kapaciteta u srpskoj privredi primenom savremenih tehnologija.

Novootvoreni centar za inovacije organizovan je kao HUB koji objedinjuje znanje, istraživačke i laboratorijske potencijale Fakulteta tehničkih nauka i kompanija sa snažnim edukativnim potencijalima. U sve ovo uključen je i Mašinski fakultet u Ljubljani.

Plan je da Centar postane prepoznatljivo mesto koje okuplja i povezuje istraživanja i privredu, a snažna podrška stiže iz Ujedinjenih nacija i Republike Slovenije.

“Ovo je ključni trenutak ne samo za Srbiju, već i za Zapadni Balkan, jer označava prekretnicu na našem putu ka održivoj industriji. Ponosan sam što podržavamo ovaj Centar za najsavremenije tehnologije, koji će biti katalizator za saradnju između privatnog sektora, vlade i akademske zajednice. Veliko hvala Fakultetu tehničkih nauka, najvećem inženjerskom fakultetu u regionu” rekao je Cijung Zu iz Organizacije UN za industrijski razvoj.

Centar je osnovan sa jasnim ciljem – da bude oslonac u podizanju kapaciteta privrede, ali i fakulteta i Univerziteta. Sve što se radi kreiraće platformu koja će omogućiti pristup novim fondovima, ali i privlačenje novih investicija.

Tagovi:
Pročitajte još: