Centar za socijalni rad: Haos zbog dezinformacija među penzionerima

Priča koja se munjevitom brzinom proširila kroz grad, uznemirila penzionere, napravila pravu pometnju, stvorila redove ispred Centra za socijalni rad, u potki ima lažnu vest koja se proširila po sistemu „od usta do usta“, kratak je siže odgovora koji smo dobili od Centra za socijalni rad. A munjevita vest koja je kružila danima je bila da svi penzioneri koji imaju ispod 20.000, u drugoj varijanti 25.000, mogu dobiti pomoć od 15.000 dinara po drugima 10.000 u Centru za socijalni rad. Treba im samo fotokopiran ček i lična karta. U banci se napravila gužva. Ko će izdati ovolike čekove, jer možda polovina penzionera ima ispod 25.000.

Tragom ove priče, zbog koje su mnogi penzioneri ostali razočarani, objašnjenja smo potražili od Nikoline Sučević, direktorke Centra za socijalni rad.

-Ne znam kako je došlo do ove vesti. Reč je samo o redvnim jednokratnim novčanim pomoćima koje se dele građanima koji su sa malim primanjima a trenutno su u okolnostima u kojima su egzistencijalno, na ovaj ili onaj način ugroženi. Na ovu jednokratnu pomoć pravo imaju svi, ne samo korisnici koji primaju socijalnu pomoć, naravno prema kriterijumima koji predviđa Zakon, koji reguliše socijalnu zaštitu. Ovu pomoć građani najviše traže u septembru, pred odlazak dece u školu, zbog ogreva i slično-kaže Sučevićeva, i ponavlja da je to redovna jednokratna pomoć, koja se deli tokom cele godine, u skladu sa novčanim sredstvima kojima raspolaže oblast socijalne zaštite.

Od cele gužve koja se stvorila među penzionerima proteklih dana ogradila se i Opština.-Nečija zlonamerna želja je da se i lokalna samouprava bezrazložno kompromituje. Kao i do sada bićemo transparentni u vezi svih svojih aktivnosti. Nažalost, nekima više odgovara haos među sopstvenim građanima, nego njihov boljitak-poručuju iz Opštine.

Nažalost, novinarima je najteže, doći do odgovora onih, koji su bili potencjalni izvor ove priče. Jer, priznaćete, opšta pometnja među penzionerima, nije mogla biti slučajna. Jer da jeste onda bi se dešavala, svaki put, kad se dele jednokratne pomoći. Javnost rada, od svih državnih ustanova, javnih preduzeća i ustanova, je ono za čim vape građani.

S.P.Š.

Izvor: Radio Dunav