Your API key has been restricted. You may upgrade your key at https://www.weatherbit.io.
Search
Close this search box.

Češće nego što mislite: Stručnjaci su otkrili koliko često treba da menjate četku za wc šolju

WC šolja

Kada ste poslednji put kupili novu četku za wc šolju? Ako ne možete da se setite, onda je sigurno prošlo mnogo duže nego što se preporučuje i time možda ugrožavate svoje zdravlje.

Stručnjaci tvrde da je četku za wc šolju potrebno promeniti barem svakih devet meseci kako biste sprečili širenje klica.

„Ne shvatamo koliko često treba menjati stvari u našem domu s gledišta higijene. Ako stvari izgledaju čiste, jednostavno ih ostavimo. Međutim, postoji realna opasnost da ne zamenite neke od ovih predmeta kao što je WC četka, jer bakterije koje se zadržavaju mogu da izazovu širok raspon zdravstvenih problema“, navodi stručnjak za interijere Nik Šeklok.

S druge strane, lekari upozoravaju da četke za čišćenje wc šolje treba baciti ukoliko neko doma ima gastrointestinalnu bolest, jer osim što prljava wc četka neće dobro očistiti školjku, ona može uzrokovati poteškoće rizičnim grupama. Takođe, treba upamtiti da ona ne samo da sadrži bakterije iz toaletne vode, već takođe može da zarobi fekalije ili toalet papir, što je nehigijenski i nezdravo.

Preporučuje bacanje plastičnih četki za pranje wc šolja koje su promenile boju, imaju savijena vlakna ili imaju miris čak i nakon čišćenja. Osim toga, trebalo bi da dezinfikujete glavu četke nakon svake upotrebe ili najmanje jednom nedeljno. Potopite četku u kantu napunjenu kipućom vodom i nekoliko čepova izbeljivača na sat vremena, poprskajte držač sredstvom u spreju, a zatim vratite sve na mesto kada se osuši.

Tagovi:
Pročitajte još: