ČETUJETE LI SA RODITELJIMA ILI PRIČATE? Važno je kakav odgovor date, jer u tome leži rešenje mnogih problema!

Mladi sve češće nemaju vremena za svoju porodicu, pre svega roditelje, te su se tako odvikli i razgovora sa njima. Sve je više mladih osoba koje svoje tajne, probleme i muke poveravaju drugarima ili internet zajednici, pre nego svojim roditeljima i ostalim ukućanima. 

Moderno doba je okupiralo i omladinu, pa samim tim i njihovo vreme koje oni sve češće troše na surfovanje internetom i bavljenjem društvenim mrežama i životima svojih drugara i drugarica i sve to iz onlajn zone, a ne uživo. Ipak, da li se izgubila potreba za roditeljskim savetom i podrškom? 

Odgovor je ne, roditelje ne mogu da zameni ni drugari niti okolina. Roditeljski savet i podrška jedan su od najvažnijih činilaca kako bi se naša deca i omladina razvijala na pravi način i razvijala sposobnost da pred problemima ne pokleknu i da na vreme prepoznaju i reše sve nedoumice. 

Takođe, veoma je važno da se od najranijeg detinjstva deca naviknu na razgovor uživo sa svojim roditeljima i da u njima pronađu pre svega prijatelje koji su uvek i bezuslovno uz njih. Svakodnevni razgovor sa roditeljima je veoma važna karika u svakodnevici i takve navike ne bi trebalo da se odričemo ni kada odrastemo. Ipak, ono što je postavlja kao pitanje jeste to koliko vremena imamo za svoje roditelje i oni za nas? Koliko im posvećujemo pažnje, a i oni nama i šta je to što nas remeti u svemu tome? 

Koliko je vremena dovoljno, koliko nam treba, koliko su oni naš spas i zašto je važno razgovarati? Sve ove odrednice i pitanja dolaze i sa činjenicom da sve manje vremena imamo za bilo kakve aktivnosti koje ne podrazumevaju naše mobilne telefone ili kompjutere. Razgovore smo sveli na onlajn i komunikaciju porukama. Razgovori uživo postali su privilegija pojedinih ljudi, a neki su olako prihvatili digitalnu komunikaciju umesto one dobre stare usmene. 

Preuzeto: srbijadanas.com