CNN opisao 10 mesta u Beogradu koja turisti treba da posete i razloge zašto je grad “Beli Feniks”

Ugledni američki medij navodi da je prestonica Srbije poznata kao “Beli Feniks”, a 10 mesta u Beogradu turisti moraju da posete.

Ugledni američki medij CNN u svojoj rubrici o putovanjima predstavio je Beograd kao mesto koje je vredno posetiti. Posećaju da je prestonica Srbije poznata kao “Beli Feniks”, koja je više puta u prošlosti uništavana, ali isto tako i obnavljana, kao i grad koji se konstantno razvija.

Beograd, navodi CNN, neprestano daje novo ruho starim i runiranim delovima grada, praveći od njih urbane četvrti sa mnogo lepih sadržaja i kafića.

Za razliku od pojedinih obalnih gradova, Beograd zahvaljujući dvema rekama, Dunavu i Savi, bogat je mnogim prirodnim površinama, parkovima, igralištima…

Američki medij navodi sledećih 10 mesta koja bi turisti obavezno trebalo da posete.

KALEMEGDAN

U opisu se napominje da je Kalemegdan najstariji deo grada i da se sastoji od tvrđave i mnogo parkova koje se nalaze iznad ušća Save u Dunav. Kalemegdan je, napominje CNN, zeleno i istorijsko srce grada: mesto za šetnju, sedenje, jelo, gledanje filmova na otvorenom tokom leta i uživanje u mnogim festivalima koji se održavaju u njegovih 75 hektara parkovskog zemljišta.

BEOGRAD lepo VREME, suncano,  vremenska PROGNOZA, Kalemegdan, setnja, panorama grada

Kalemegdan; Foto: Tanjug/Rade Prelić

Muzej na licu mesta vam daje predstavu o dugoj istoriji tvrđave, od Keltskog i Rimskog doba do Osmanskog i Austrijskog carstva. Turisti će takođe obratiti pažnju na kolekciju tenkova koji vode do Vojnog muzeja, a tu su i umetnički paviljon i zoološki vrt.

Crkva Ružica predstavlja neverovatan prizor. Njeni lusteri sačinjeni od čaura različitog oružja i oficirksih sablji, čine ovu crkvu jedinstvenom atrakcijom Beogradske tvrđave i nezaobilaznom destinacijom za sve posetioce.

KNEZ MIHAILOVA

Ako je Kalemegdan srce Beograda, onda je Knez Mihailova glavna arterija, odnosno žila kucavica, navodi se u tekstu CNN-a.

Ova široka pešačka staza uvek je frekventna i neprestano odiše životom, bilo da je to ćaskanje ljudi na terasama kafića, muzika uličnih svirača ili slana aroma kokica sa štandova s hranom.

Beograd, Knez Mihailova, letnje vreme, moda, oblačenje, devojke šetaju ulicom

Knez Mihailova; Foto: Telegraf

Ulici daje šmek arhitektura neoklasicističkih zgrade iz 19. veka. Za ljubitelje umetnosti postoji Muzej Cepter koji ima fascinantnu kolekciju moderne i savremene umetnosti.

DORĆOL

Jedan od najstarijih i najatraktivnijih okruga u Beogradu, Dorćol, prepun barova i restorana. Kafići u ulici Strahinjića Banu oduvek su bili puni, kao i ostali ugostiteljski objekti u obližnjim ulicama.

SKADARLIJA

Nezaobilazna Skadarlija takođe je zauzela mesto američkih novinara u predstavljanju srpske prestonice. Ova boemska četvt datira još iz 19. veka i bio je sabirni centar umetnika i intelektualaca iz tog perioda.

Beograd

Skadarlija; Foto: Telegraf

Danas se služi tradicionalna hrana u restoranima duž kaldrmaste ulice.

ZEMUN

Preko Save, na novobeogradskom području, leži živopisni Zemun, navodi CNN. To je jedno od najlepših predgrađa Beograda, sa kaldrmanim ulicama, živahnim vodenim delom i odličnom pijacom na Masarikovom trgu.

Zemunska barokna arhitektura služi kao podsećanje na austrougarsku prošlost Beograda. Ako krenete ulicama uzbrdo, stići ćete do kule Gardoš, koju su Mađari sagradili 1896. godine, napominje se u tekstu.

Relativno kratak uspon vredan je panoramskog pogleda na krovove zemunskih građevina, obilaska Dunava i priličnog beogradskog gradskog pejzaža.

Od kraja juna do septembra postavljen je privremeni pontonski most koji omogućava pristup Velikom ratnom ostrovu). Peščana plaža u tom delu predstavlja odlično mesto za opuštanje leti.

Kula na Gardošu

Kula Gardoš; Foto: Turistička organizacija Zemun

Uz Dunav na Keju oslobođenja takođe ima dosta restorana sa tradicionalnim jelima, a turisti mogu da isprobaju i specijalitete iz međunarodne kuhinje.

NARODNI MUZEJ

Posle 15 godina ljubitelji muzeja ponovo mogu da posete Narodni muzej Srbije, otvoren 2018. godine posle dugotrajne rekonstrukcije. Smeštena u impozantnoj bivšoj banci iz 1903. godine, glavna umetnička i kulturna zbirka u zemlji je impresivna, napominje CNN.

Počevši od antičkih, rimskih i neolitičkih artefakata, muzej sadrži i ikone i freske iz vizantijskog doba, kao i radove iz 19. veka Pikasa, Gogena, Matisa, zajedno sa upečatljivim slikarskim delima srpskih umetnika.

SPLAVOVI

Sa nekoliko stotina “plutajućih barova”, restorana i noćnih klubova koji se nalaze na obalama Dunava i Save, ne iznenađuje to što je Beograd širom sveta poznat po noćnom provodu.

Gosti mogu da uživaju u objektima od kafića, preko restorana, do noćnih klubova, a splavovi se, navodi CNN prostiru duž Save, dok je sa druge strane popularna Beton hala sa sličnim sadržajem, ispred koje je veliko šetališe.

Takođe se spominje Savamala, čije su stare zgrade pretvorene u barove i klubove koji daju dušu Beogradu u prolećnim i letnjim mesecima.

ADA CIGANLIJA

Pored svih vodenih površina, Beograd ima i jezero napravljeno od Save, omiljeno kupalište Beograđana.

Ada Ciganlija

Ada Ciganlija; Foto: Tanjug/AP

Iako je Ada Ciganlija gradsko igralište tokom cele godine, tokom leta posebno dolazi do izražaja.

Ne samo da je pun kafića i restorana, već postoje i golf teren, teniski tereni, kilometri biciklističkih staza, maleni zoološki vrt, pa čak i simulator snoubordinga.

Oni koji stignu na zapadni rub Ade Ciganlije sa Novog Beograda, mogu da se provozaju malim čamacem koji se saobraća preko vodene površine.

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI

Smešten u beloj futurističkoj zgradi iz 1960-ih i okružen šumama parka Ušće, Muzej savremene umetnosti ogleda se u radovima regionalnih umetnika u 20. veku.

Nije važno da li znate ništa o jugoslovenskoj umetnosti – uživaćete u razgledanju umetničkih dela, napominje CNN.

Muzej savremene umetnosti

Muzej savremene umetnosti; Foto: Wikipedia/Viktor Markovic

Poput Narodnog muzeja Srbije, galerija savremene umetnosti je doživela bolno dug period obnove, ali rezultat je zadivljujući.

HRAM SVETOG SAVE

Ogromni pravoslavni hram, jedan od najvećih na svetu, često se povezuje sa čuvenom katedralom Sagarada familija u Barseloni, s obzirom na to da tokom toliko dugo godina nije u potpunosti završen, napominje CNN.

SRPSKA NOVA GODINA

Hram Svetog Save; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Gradnja hrama počela je 30-tih godina prošlog veka, s prekidima usled ratova i drugih rušilačkih događaja, navodi se i dodaje da svodovi hrama blistaju pozlaćenim i lepo obojenim freskama.

Preuzeto: Telegraf.rs/CNN/ M.Ž.