Čovek proizvodi 100 puta više ugljen-dioksida nego svi vulkani na svetu

Ukupna količina ugljen-dioksida koju emituju vulkani godišnje iznosi samo oko 0,3 do 0,4 gigatona, što je malen udeo u odnosu na 37 gigatona.

Rezultati desetogodišnjeg istraživanja međunarodnog tima naučnika pokazuju da je ljudska emisija ugljen-dioksida sto puta viša od negativnog učinka na globalno zagrevanje svih vulkana na svetu zajedno.

Vulkani pridonose emisiji CO2, ali njihov udeo je pritom mnogo manji od ljudskog.

Ukupna količina ugljen-dioksida koju emituju vulkani godišnje iznosi samo oko 0,3 do 0,4 gigatona, što je malen udeo u odnosu na 37 gigatona, koliko ga je samo tokom 2018. proizvela ljudska aktivnost, a to je oko stotinu puta manje od emisije koja je posledica ljudske aktivnosti.

– Klimatski skeptici često ističu da vulkanska aktivnost verovatno najviše zagađuje vazduh, te da je najogovornija za emisiju CO2, ali to jednostavno nije tačno – ističe Mari Edmonds, profesorka vulkanologije i petrologije iu Kembridža.

U nizu studija objavljenih u časopisu Elements, tim od 500 naučnika okupljenih u sklopu grupe Deep Carbon Observatory (COD) detaljno opisuje kako se ugljen-dioksid skladišti, emituje i ponovo apsorbuje u prirodnim procesima ili ga stvaraju ljudi.

Oni tvrde da samo 0,2 odsto zemaljskog ugljen-dioksida (43.000 gigatona) nalazi iznad površine okeana, zemlje i atmosfere, a ostatak ili više od 1,85 milijardi gigatona pohranjen je u Zemljinoj kori, plaštu i jezgru.

Vulkan

Pixabay.com

INDUSTRIJSKA CIVILIZACIJA UZIMA DANAK

Mereći prisutnost određenih izotopa ugljen-dioksida u uzorcima stena, COD je ustanovio da je tokom 500 miliona godina naša planeta stotinama hiljada godina uspevala da izreguliše nivo CO2, glavnog gasa koji stvara efekat staklene bašte.

Izuzetak su “golemi poremećaji” ciklusa ugljen-dioksida poput velikih vulkanskih erupcija ili uticaja meteora koji su rezultirali izumiranjem dinosaurusa.

Naučnici procenjuju da je meteor koji je ubio tri četvrtine života na Zemlji, uključujući dinosauruse pre 66 miliona godina, prouzorkovao emisiju od 425 do 1.400 gigatona CO2.

Ali, uticaj industrijske civilizacije sada uzima neuporediv danak.

– Količina ugljen-dioksida koja je ispuštena u atmosferu kao posledica ljudske aktivnosti, u poslednjih deset do 12 godina proporcionalna je ovakvim katastrofalnim promenama kakvi su se događali u Zemljinoj prošlosti – rekla je Edmonds.

Kaže da je Zemlja već prošla kroz veće koncentracije CO2 nego što su ove današnje, ali to je bilo u vreme velikih poremećaja. Upozorava da su nakon tpga prošle stotine hiljada godina potrebme da se dosegne isti nivo.

Preuzeto: telegraf.rs