I crni čaj pomaže mršavljenje

Obično se ističu zdravstvene dobrobiti zelenog čaja, između ostalog i to što utiče na metabolizam masti i tako doprinosi mršavljenju. Nedavno je utvrđeno da sličan, možda i snažniji efekat, ima i crni čaj.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da su polifenolna jedinjenja u zelenom čaju manja od onih u crnom čaju, tako da ih organizam lako apsorbuje, nakon čega oni utiču na metabolizam masti u jetri. Polifenoli iz crnog čaja su, međutim, suviše veliki da bi se apsorbovali u tankom crevu, tako da se dosad smatralo da oni i nemaju nikakav uticaj na telesnu težinu. 
Međutim, istraživanje Centra za ishranu Univerziteta Kalifornija utvrdilo je da polifenoli iz crnog čaja utiču na crevnu floru, čime takođe mogu da doprinesu dobrom zdravlju i održanju poželjne telesne težine kod ljudi. 
U eksperimentu koji je izveden na miševima, utvrđeno je da polifenoli iz crnog čaja povećavaju broj crevnih bakterija povezanih sa mršavljenjem, a smanjuju broj onih koje se povezuju sa gojaznošću. I zeleni i crni čaj na ovaj način deluju kao prebiotici (materije kojima se hrana crevne bakterije); međutim izgleda da je u ovom pogledu crni čaj korisniji. 
Istraživači su podelili miševe na četiri grupe. Jedna grupa je hranjena namirnicama sa mnogo šećera i malo masti, a druga namirnicama i sa mnogo šećera i sa mnogo masti. Ostale dve grupe su hranjane takođe namirnicama sa mnogo masti i mnogo šećera, pri čemu je jedna dobijala ekstrakt zelenog čaja, a druga ekstrakt crnog čaja. 
Nakon mesec dana, obe grupe miševa koje su koristile ekstrakt zelenog i crnog čaja bile su otprilike iste težine kao i prva grupa koja je konzumirala malo masti. U obe grupe koje su uzimale ekstrakt čaja, uzorci crevnih bakterija pokazali su manju količinu bakterija povezanih sa gojaznošću, a veću količinu povezanu sa mršavošću. Međutim, samo su miševi koji su uzimali ekstrakt crnog čaja imali povećan broj bakterije Pseudobutyrivibrio, za koju istraživači smatraju da značajno doprinosi mršavljenju. Kod tih miševa je takođe nađena povećana količina kratkolančanih masnih kiselina u crevima, a to su jedinjenja koja su ranija istraživanja povezala sa povoljnim efektom na metabolizam. 

Preuzeto: Zdravahrana.com