Crni čaj sadrži veliku količina kofeina

Crni čaj je čaj čiji je stepen oksidacije viši u odnosu na zeleni, ulong ili beli čaj. Sva četiri vrste se pripremaju od lista Camellia sinensis. Crni čaj poseduje jaku aromu koju zadržava godinama. Iako se ne može pouzdano reći koja vrsta čaja sadrži najviši nivo kofeina, s obzirom da on zavisi od niza parametara kao što su sezona branja čaja, deo biljke koji se koristi, način procesuiranja lista ili način pripreme napitka, naučna istraživanja pokazuju da crni čaj generalno sadrži niži nivo kofeina od belog i zelenog čaja.

download (2)
Nekoliko istraživanja tvrde da crni čaj (isto kao i zeleni) može biti pomoć u lečenju dijabetesa, kao i katarakte izazvane dijabetesom. Druga istraživanja tvrde da postoji jasna evidencija da pijenje 3 ili više šolja crnog čaja dnevno smanjuje rizik za obolevanje od kardiovaskularnih bolesti, što se vezuje za delovanje polifenola, antioksidanta koje ovaj čaj poseduje. 

O pozitivnom uticaju crnog čaja na oporavak od stresa govore razna istraživanja. Kao i to, da crni čaj može imati i negativne efekte. Određene supstance u crnom čaju uzrokuju krutost arterija, što povećava rizik od hipertenzije, dok druge supstance opuštaju krvne sudove. 

Nasuprot istraživanjima koja govore o pozitivnom uticaju crnog čaja na oporavak od stresa, praktično iskustvo govori da su ljudi koji imaju visok nivo anksioznosti, ili su izrazito nervozni, veoma osetljivi na efekte kofeina. Zato bi oni trebalo da izbegavaju sve proizvode sa kofeinom, uključujući i čaj. Kofein, koji se nalazi u crnom čaju, povećava želudačnu kiselinu. A čak i umerenija količina kofeina može da pojača simptome hipoglikemije. Zato osobe sa niskim nivoom šećera u krvi treba da izbegavaju proizvode sa kofeinom, uključujući i čaj.

Piše: Vanja