Crnogorski Sabor u Crvenki

U organizaciji Udruženja Crnogoraca „Crvenka“ 12. jula 2019. godine je održan osmi Crnogorski sabor, na kojem je pred oko 250 gostiju, na dostojanstven način predstavljen crnogorski identitet i kulturno nasleđe. Sabor je održan u Crvenki povodom obeležavanja Dana državnosti Crne Gore.

Pored kulturnog programa, u sklopu kojeg su nastupili vokalni solisti, guslari, kulturno-umetnička društva, recitatori i pesnici, ovogodišnje okupljanje Crnogoraca obeležio je i susret predsednika opštine Kula, Damjana Miljanića i potpredsednika opštine Danilovgrad, Aleksandra Pavićevića. Oni su se dogovorili da će nastaviti i produbiti saradnju između ove dve lokalne samouprave. Na skupu su prisustvovali predstavnici Nacionalnog Saveta Crnogoraca, Pokrajinskog sekretarijata za nacionalne manjine, kao i 15 udruženja Crnogoraca iz Srbije.

U opštini Kula još uvek živi značajan broj učesnika istorijske kolonizacije, ali stasava i treća generacija potomaka Crnogoraca koji su rođeni u ravnici. Kolonizacija Crnogoraca u Vojvodinu odvijala se u periodu 1945-1948. godine u specifičnim istorijskim uslovima.

Prema podacima u Crvenki je naseljeno oko 520 porodica iz Crne Gore sa ukupno 2720 članova, od čega najveći broj pripadnika ove nacionalne manjine potiče iz Danilovgrada.

Izvor: kula.rs