Čudo iz tegle: Vatreni med umiruje upale i jača imunitet brže od bilo kog leka

Med

U potrazi za prirodnim načinima da ojačamo organizam i unesemo više vitalnosti u svakodnevni život, sve više ljudi okreće se jednostavnim receptima iz tradicionalne medicine. Jedan od takvih je i tzv. vatreni med – ajurvedski (Ajurveda je tradicionalna indijska nauka o zdravlju) spoj meda i začina koji blagotvorno deluje na imunitet, probavu i upalne procese u telu.

Zašto baš ova kombinacija?

Med je od davnina poznat kao prirodni izvor energije i snažan antioksidans. Kada se pomeša sa začinima kao što su kurkuma, đumbir, crni biber i cimet, njegova moć se višestruko uvećava.
Kurkuma smanjuje upale i štiti ćelije.
Đumbir pomaže probavi i podstiče cirkulaciju.
Crni biber poboljšava apsorpciju kurkumina iz kurkume.
Cimet reguliše nivo šećera u krvi i daje prijatan ukus.
Zajedno čine snažan saveznik u očuvanju zdravlja i jačanju otpornosti organizma.

Recept za vatreni med

Potrebni sastojci:

170 g sirovog meda
1 kašičica mlevene kurkume
1 kašičica mlevenog đumbira
pola kašičice mlevenog crnog bibera
1 kašičica cimeta (po želji)
Priprema:

Ako je med kristalisan, lagano ga zagrejte samo da omekša (ne kuvati!).
Dodajte sve začine i dobro promešajte dok se ne sjedine.
Smesu sipajte u čistu staklenu teglu i čuvajte na sobnoj temperaturi.
Ostavite da odstoji dan-dva kako bi se začini sjedinili sa medom.

Kako koristiti?

Uzimajte jednu do tri kašičice dnevno – direktno ili rastvoreno u toploj (ne vreloj!) vodi ili čaju. Na taj način, telo će dobiti postepeni priliv energije, a probavni sistem i imunitet biće dodatno podržani.

Tagovi:
Pročitajte još: