Sastojci:
Za biskvit:
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml mleka
- 150 ml ulja
- 250 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Za glazuru:
- 200 g bele čokolade
- 150 ml mleka
- 150 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- 2-3 kašike Pina Colade ili drugog kokos likera
Još:
- 200-300 g kokosa
Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli i umutite čvrst sneg dodavajući polovinu šećera (50 g). Ostavite sa strane do upotrebe.
U drugoj posudi dodajte žumancima preostalih 50 g šećera i vanilin šećer pa mikserom penasto umutite. Dodajte mleko, ulje i brašno sa praškom za pecivo i sve dobro sjedinite mikserom. Na kraju ručno umešajte sneg od belanaca u 3 navrata, polako mešajući špatulom.
Pleh dimenzija 35×20 cm obložite pek papirom i sipajte smesu za biskvit. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta dok lepo ne porumeni. Proverite čačkalicom – ako izlazi suva iz sredine biskvita, gotovo je.
Neka se biskvit prohladi pa ga isecite nožem na kockice željene veličine.
Stavite u šerpu belu čokoladu izlomljenu na kocke, mleko, maslac i vanilin šećer pa sve zagrevajte na srednjoj vatri dok se ne otopi i sjedini. Skinite sa vatre i dodajte liker.
Ostavite glazuru da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ovo je važno jer se bela čokolada sporije steže nego tamna, pa je glazura u početku potpuno retka dok je vruća.
Čupavce stavite u frižider da se čokolada okolo stegne.
Prijatno!