Čupavci sa belom čokoladom

Čupavci sa belom čokoladom

Sastojci:

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml mleka
  • 150 ml ulja
  • 250 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za glazuru:

  • 200 g bele čokolade
  • 150 ml mleka
  • 150 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 2-3 kašike Pina Colade ili drugog kokos likera 

Još:

  • 200-300 g kokosa

Priprema:

Odvojite belanca od žumanaca. U posudu sa belancima dodajte prstohvat soli i umutite čvrst sneg dodavajući polovinu šećera (50 g). Ostavite sa strane do upotrebe.

U drugoj posudi dodajte žumancima preostalih 50 g šećera i vanilin šećer pa mikserom penasto umutite. Dodajte mleko, ulje i brašno sa praškom za pecivo i sve dobro sjedinite mikserom. Na kraju ručno umešajte sneg od belanaca u 3 navrata, polako mešajući špatulom.

Pleh dimenzija 35×20 cm obložite pek papirom i sipajte smesu za biskvit. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta dok lepo ne porumeni. Proverite čačkalicom – ako izlazi suva iz sredine biskvita, gotovo je.

Neka se biskvit prohladi pa ga isecite nožem na kockice željene veličine. 

Stavite u šerpu belu čokoladu izlomljenu na kocke, mleko, maslac i vanilin šećer pa sve zagrevajte na srednjoj vatri dok se ne otopi i sjedini. Skinite sa vatre i dodajte liker. 

Ostavite glazuru da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ovo je važno jer se bela čokolada sporije steže nego tamna, pa je glazura u početku potpuno retka dok je vruća. 

Čupavce stavite u frižider da se čokolada okolo stegne. 

Prijatno!



Tagovi:
Pročitajte još: